Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 23. – 29.3.2015.

Large 2074d
Nedjelja
22.03.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Logor posrnulih žena, Anton Baláž (Hena com)
Čehoslovačka je vlast neposredno nakon Drugog svjetskog rata nacističke koncentracijske logore prenamijenila u kažnjeničke radne centre za 'besprizornike' – prostitutke i svodnike, švercere i crnoburzijance, prosjake, beskućnike, lutalice i romske svirače – koje su, u procesu 'preodgoja', željeli pretvoriti u 'produktivne članove društva'. Nakon kratke prilagodbe prostitutke se navikavaju na novostečene uvjete života i, postepeno, upravo njihovim utjecajem, atmosfera se u logoru počinje mijenjati...

2. San bogova , Erwin Mortier (Fraktura)
U suton svojega života Helena Dumont prisjeća se svijeta u kojemu je živjela: djetinjstva, Europe finih manira i jasnih granica, bezbrižnih ljeta na ladanju, a potom praska 1914., velike eksplozije rata i ljubavi koja je promijenila sve. Osim nje i njezine marokanske njegovateljice ondje više nema nikoga. Dobrodušni otac i nepopustljiva majka, mladi engleski fotograf koji će joj postati suprugom i njezin zlatokosi brat koji je u njega bio zaljubljen, Helenina kći... Svi koji su živjeli u njezinim pričama sada su mrtvi, a nema ničeg lakšeg nego govoriti o mrtvima.

3. Sobe , Ksenija Kušec (CeKaPe)
'Nesvakidašnji talent Ksenije Kušec obuhvaća i dvije dragocjene komponente: dobro zapažanje i lakoću pripovijedanja. Uočavajući onu stranu ljudskih veza i odnosa, mana i slabosti, konvencija i predrasuda koje se često žele prikriti ili zanemariti, uz dodavanje blagog humora kao začina, Ksenija očito uživa u konstruiranju vlastita literarnog svijeta. Svaka vrsta istinski umjetničkog stvaralaštva pretpostavlja i muke i radost, ali ona kvaliteta ostvarenja koja se oslanja na užitak u stvaranju književnog teksta jedan je od pouzdanih temelja užitka u čitanju. Njezina je proza pisana za književne sladokusce.' (Ludwig Bauer)

Poezija:
1. Koliko sam puta okidala s boka, Suzana Matić (Algoritam)
Suzana Matić ovaj put simulira (?) dnevnik bez nadnevaka, dnevnik tijela i o tijelu. Njezini unutarnji dijalozi u svojoj ukupnosti teže cjelini koju, naravno, ne dosežu niti tome streme, jer da su je dosegli ove knjige ne bi bilo, jer i ova knjiga jest knjiga o nesavršenostima, pukotinama, dvojbama, boli i promašajima, raznorodnim poticajima koje autoričin galantan i kultiviran rukopis nježno, često i erotično, obuhvaća i privodi na svjetlo stranica. Kroz knjigu se nekoliko, uglavnom ispovjednih narativnih linija isprepleće, kao što je u tekstu nerazdvojivo spleteno filozofično i intimno.

Publicistika:
1. Strateg, Lana Derkač  (Disput)
Poetizirane oglede Lane Derkač treba čitati u znaku dvostruke nemoći riječi da se dokopa rastemeljenoga smisla onoga što uvijek izmiče. Ponajprije je to svojevrsna terapija ili vježba od egzistencijalnoga umora življenja, a potom refleksija o migoljenju vremena iz naših mogućnosti sjećanja i pamćenja. Za razliku od bilježenja događaja, dnevnika izvanjske povijesti malih stvari koje utisnute u koru vremena gube svoj sjaj i postaju znakovima nepouzdanoga arhiva povijesti, ovdje se susrećemo s pokušajem sustegnuća vremena u sklopove refleksija, asocijacija, meditacija o nastanku i nestanku govora stvari. [...]

Časopisi:
1. Muzeologija 51, ur. Višnja Zgaga (Muzejski dokumentacijski centar)
Iz tiska je nedavno izašao novi broj stručno znanstvene publikacije Muzeologija, tiskane u nakladi Muzejskog dokumentacijskog centra (MDC) iz Zagreba. Riječ je o broju 51 ove ugledne publikacije za znanost, kulturu i umjetnost, koja na 355 stranica, evidentira glazbenu građu u muzejskim i drugim baštinskim institucijama, analizira stanje muzejskih glazbenih zbirki u Hrvatskoj i predstavlja nove audiovizualne tehnologije koje donose nove mogućnosti reproduciranja i komuniciranja glazbene baštine.

Ostalo:
1. Umjetnost života, Bruno Šimleša (Naklada Ljevak)
U osam poglavlja svoje nove knjige Šimleša govori o svetosti života, ljubavi, obitelji, Bogu, zdravom razumu i o tome kako postati životni umjetnik. Piše o ključnim životnim idejama objašnjavajući kako se možemo igrati u životu, ali ne i poigravati s njime budući da je život svet. Jedna od najvažnijih ideja ove knjige jest da smo pravo voljeti i biti voljeni stekli rođenjem. To pravo nitko nam ne može oduzeti pa autor u knjizi objašnjava kako možemo privući ljubav koju zaslužujemo.

Književna događanja:

Utorak je dan kada možete birati između tribine Strip-tease Matka Vladanovića koja će ovoga puta ugostiti osječkog ilustratora, animatora i stripaša Marka Dješku, promocije knjige ‘Umjetnost života’ Bruna Šimleše i oglednog sata i diskusije Blogeri i blogovi u organizaciji CeKaPe-a.

Dan poslije zaletite se do Ogrizovića gdje će se održati promocija romana ‘Model’ autora Larsa Saabye Christensena.

U četvrtak ne propustite Cruising sa Srđanom Sandićem u MaMi gdje će gošća biti Daša Drndić.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu