Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje, 22. – 28.9.2014.

Large 2074d
Subota
20.09.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Knjiga prozorâ, Semezdin Mehmedinović (Fraktura)
Riječima velikog pjesnika, rukom vrsnog crtača i manirom najboljeg montažera Semezdin Mehmedinović u pjesmama, zapisima i crtežima na drugačiji način osvjetljava svakodnevno, koje u Knjizi prozorâ postaje nesvakidašnje, obično biva začuđujuće, sfumato je kristalno jasan, a prošlo postaje svevremeno. Knjiga prozorâ pokazuje autora koji zna kako promatrati, koji vidi ono što obično izmiče pogledu – ljude, njihove stvari i naizgled beznačajne sitnice.

2. Priče iz Piščeva dnevnika, Fjodor Mihajlovič Dostojevski (Šareni dućan)
Pisanje Piščeva dnevnika Dostojevski je započeo kao kolumnu, da bi ubrzo pokrenuo časopis istoga naziva u kojemu je bio jedini autor i u kojemu je objavljivao svoje 'devetnaestostoljetne blogove': kritičke osvrte, analize važnijih zbivanja, autobiografske crtice, eseje, polemike... i kratke priče. Premda u tim tekstovima nudi fascinantan pogled neusporedive dubine i širine na život i politiku svojega vremena, ipak su ovdje sabrane priče literarno najvredniji dio Piščeva dnevnika i zasigurno najzanimljiviji većini ovovremene čitalačke publike.

3. Adolescenti trogloditi, Emmanuelle Pagano (MeandarMedia)
’Već na prvim stranicama, kao da smo u nekom romanu ceste na francuski način. Školski kombi putuje kroz klance pokrajine Ardèche, ujutro i uvečer, po snijegu i po vjetru, među kanjonima i vukovima. Prepuštamo se vožnji, promatramo krajolik, upoznajemo klince, usnule mališane i njihove strahove. A onda uslijedi prevrat – svako malo provalije pune opasnosti i izazova, umjetna jezera i skrovite doline – i počnemo se pitati: tko je za volanom? Tko priča priču? Koju priču?’ (Martine Laval, Télérama)

4. Putanje, Natalja Grgorinić i Ognjen Rađen (Komoč i koruna)
To je prikaz auto-ceste s portretima različitih osobnosti čije se svijesti međusobno mimoilaze, zaobilaze, nadmeću, bježe jedna od druge, hrle jedna prema drugoj, ponekad se i sudare, užgu, eskplodiraju da bi se ponovno ohladile, udaljile, pa opet približile, sve u ritmu punih i praznih crta na kolniku. Zapravo više nego roman ceste, ovo je roman-cesta kojeg čitatelj ispisuje vlastitim spajanjem dijelova u cjelinu i cijepanjem cjeline u dijelove; roman kolektiva gdje nema podjele na glavne i sporedne likove i gdje čitatelj preuzima odgovornost svih podjela i spajanja.

Poezija:
1. Takve se stvari događaju ljudima, Stanislava Nikolić Aras (Algoritam)
Osim lirsko-intimnih posveta piscima (Carver, Ginsberg, Murakami, Calvino…), koje se jasno ističu kao zaseban ciklus, u zbirci možemo uočiti još nekoliko sočnih tematskih grozdova. Putovanja i različiti, što imaginarni što zemljopisni eksterijeri, češće iz fado pozicije one koja ostaje – ali zbog toga ne plače nego maše putnicima – nego iz putničke prakse, taj nemir duha koji putuje i kada se ne miče, jedan je od tih motiva. Nadalje, tijelo i njegova iskustva tjelesnosti, putenosti, ali i boli koji odjekuju stihovima, kao i želja, po definiciji, neutaživa. Naći će se u zbirci i nešto narativne poezije, prekopavanja obiteljskog nasljeđa, uključujući traume.

Publicistika:
1. Joseph Anton Jedno sjećanje, Salman Rushdie (Izvori)
Rushdijev se život naglavce preokrenuo kad je jednoga prije gotovo 24 godine saznao da ga je iranski teokratski vođa ajatolah Homeini fetvom osudio na smrt zbog 'vrijeđanja islama' u romanu Sotonski stihovi. Bila je to najrazornija 'književna kritika' što je jedan pisac može doživjeti za svoje djelo, jer lov vjerskih fanatika na njega je mogao početi. Nakon objave fetve Rushdie je godinama vodio život s okusom smrti, i to je, najkraće rečeno tematika ove knjige. Opis je to brojnih događanja, slutnji, sukoba u tim godinama kad se skrivao i fizički i pod pseudonimom Joseph Anton.

Književna događanja:

Tjedan započinje Danom danske književnosti u Ogrizoviću.

Dan poslije, u Rijeci, Bibliobus slavi rođendan pa se možete priključiti proslavi. Ako ste u Zagrebu, nudi vam se program Europea u dvorištu na kojem je ovoga puta glavni gost ruski pisac Mihail Šiškin i Booksina strip tribina ‘Strip-tease Matka Vladanovića’ na kojoj će se pričati o novim izdanjima Asterixa na kioscima a gost je Nebojša Radić, vlasnik izdavačke kuće Bookglobe.

U četvrtak dođite u Booksu na književno događanje projekta TransStar nazvano 'Pisac i njegov prevoditelj: čitanje i razgovor sa Zoranom Ferićem i Karlom-Markusom Gaußom te njihovim prevoditeljima – Klausom Detlefom Olofom i Borisom Perićem'.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu