Page arrow

Rasknjižje, 22. – 28.12.2014.

Large 2074d
Subota
20.12.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Računaj na mene, Jorge Bucay (Fraktura)
Jorge Bucay u ovoj se knjizi iznova pokazuje kao jedan od najvećih i najboljih psihoterapeuta današnjice. On zna kako pričati priče, kako s puno humora i jednostavnosti doći do srca problema i kako svatko sam mora pronaći rješenje za svoju situaciju. Pritom je čar pripovijedanja priča, kojih je prepuna i ova knjiga, magija koja nas vodi te nam pokazuje da i u naizgled najtežim situacijama ima rješenja i nade za novi početak.

2. U smjeru početka, Dylan Thomas (Mala zvona)
I u poeziji i u prozi autora koji sa zanosom otkriva čudesne svjetove riječi pojavljuje se isti opsesivni imaginarij, isti ritmovi, isti unutarnji svijet. Stvarajući svoje gusto tkanje jezičnih slika, Thomas se, ne bez ironije, bavi velikim temama, jedinstvom života i smrti, ljubavlju i ludilom, pretvarajući velški krajolik i motive lokalnih legendi u dojmljiv tekst koji izmiče kategorizacijama.

3. Glava velike ribe, Ognjen Sviličić (Fraktura)
Ognjen Sviličić izvrsno radi isto ono zbog čega smo zavoljeli njegove filmove: pronalazi likove, pretvara ih u ljude i pred njima ne zatvara oči. Mjesto je radnje Hrvatska, vrijeme sasvim sigurno danas, a ono što Sviličić u njima vidi, ono što naposljetku prepoznajemo i sami dok nad njegovim junacima strepimo, smijemo se i očajavamo – netko je vrlo nalik na nas.

4. Ulica mračnih dućana, Patrick Modiano (Fraktura)
Guy Roland privatni je istražitelj koji 1965., nakon što mu šef ode u mirovinu, odluči poduzeti svoju najveću istragu. Želi pronaći svoj pravi identitet, otkriti tko je, jer je prije dvadesetak godina izgubio pamćenje. Idući varljivim tragovima, otkriva da se njegova tragedija dogodila za vrijeme Drugoga svjetskoga rata. Susrećući razne, ponekad opskurne, ponekad zanimljive ličnosti, malo-pomalo pronalazi komadiće svoje prošlosti, svoga prekinutog i izgubljenog života.

5. Veličanstveni Poskokovi, Ante Tomić (Hena com)
’Ante Tomić je pisac jednostavnoga sloga, a slojevite i jake osobnosti. Njegov duhovni hod 's brijega na brig' i natrag 's briga na brijeg' dramatski je uvjerljiv i koloritno složen. Čist je, kratak i jasan, a kreiranje intriga preporuka je za scensku interpretaciju. Potkupljivi, lažljivi, pokvareni, kriminalno i mafijaški organizirani Poskokovi tijelom su naši, ali Tomićev je glas uteg na vazi našega boljeg duha.' (Ivo Štivičić)

6. Brdo, Ivica Prtenjača (V.B.Z.)
Glavni protagonist, ujedno i pripovjedač, bivši PR u izdavačkoj kući i Muzeju suvremene umjetnosti, napušta svoju građansku egzistenciju, promocije, otvorenja izložbi, pozivnice i govore da bi se uspeo na brdo koje dominira nekim jadranskim otokom i od tamo, iz napuštene vojne karaule, čitavo ljeto čuvao otok od požara. Ondje, u društvu psa i ostarjelog magarca, doživljava vrhunac svoga života. Tekst nam pruža istančan i kompleksan uvid u junakovu nutrinu, ali istodobno i u kontekst u kojem živi.

7. Najgori čovjek svih vremena, Douglas Coupland (Naklada Ljevak)
Raymond Gunt sebe smatra finim čovjekom – vjeruje da se dobro dobrim vraća, da treba pomagati bližnjemu i sve druge lijepe stvari. Istina, zna psovati, povremeno je muški šovinist i općenito ide ljudima na živce – ali nije on kriv! Ima toliko pozitivne energije da je pomalo čudno kako mu u posljednje vrijeme život ide k vragu... Možda mu svemir želi nešto poručiti? Budući da je osrednji snimatelj bez perspective zaposlenja, Gunt prihvaća ponudu svoje bivše supruge Fione da na zabačenom otoku usred Tihog oceana snima reality show u stilu Survivora.

Poezija:
1. Tijela su laka meta, Aida Bagić (Mala zvona)
Baveći se sjećanjima, svakodnevicom, 'zvucima vlastite unutrašnjosti', autorica se u prvom redu bavi pjesničkim jezikom, nadovezujući se na pjesnike eksperimentatore poput Ivana Slamniga i Anke Žagar. Od elemenata izgubljenih sjećanja, privatnih uspomena i privatnih fikcija, fragmenata bajki, preobraženih krhotina svakidašnjice, Aida Bagić stvara koherentan poetski svijet, potvrđujući ga uvijek iznova kao jedinu krhku mogućnost pripadanja.

Publicistika:
1. Domoljubne misli, Antun Gustav Matoš (Šareni dućan)
Jedan je razlog privlačnosti Matoševih ideja i misli u njemu samome. Matoš je i kao feljtonist i publicist bio umjetnik, i to umjetnik kalamburne polemike, humora, jezičnih igara i karikature, a sve po načelu, kako je i sam istaknuo, da se bolje novinarstvo već stopilo s literaturom. Kao zabrinuti domoljub i kulturni Europljanin pisao je o svim temama onodobne hrvatske zbilje i moderne civilizacije, od neriješenoga nacionalnog pitanja Hrvatske na izdisaju Austro-Ugarske Monarhije, gospodarskih i društvenih problema do znanstveno -tehnoloških dostignuća, feminizma, športa, mode i ekoloških pitanja.

Književna događanja:

Prvog dana u tjednu možete birati između promocije pjesničke zbirke ‘Tijela su laka meta’ Aide Bagić i promocije knjige ‘Sobe’ Ksenije Kušec.

Ostala književna događanja potražite ovdje.
 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu