Page arrow

Rasknjižje, 21. – 27.7.2014.

Large 2074d
Nedjelja
20.07.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Srce od gume, Vlado Vava Simcich (V.B.Z.)
Prvi samostalno uknjiženi roman Vlade Simcicha Vave, gitarista neprežaljenog Laufera i sjajnog glazbenika koji se u posljednje vrijeme sve intenzivnije posvećuje književnom radu, autentična je urbana priča o ljubavi, prijateljstvu, rock'n'rollu – ukratko, svemu što odrastanje nosi u jednom vrlo konkretnom gradu i jednom vrlo konkretnom vremenu. Godina je 1985., Londonom upravo drma Live Aid, a na riječkom se asfaltu odvijaju neke druge, male i velike, u sve to uronjene priče…

2. Potres, Neda Miranda Blažević-Krietzman (Fraktura)
Bezazleno dječačko dodavanje bejzbolskom lopticom, mali potres, kakvi su u Kaliforniji česti, pad i udarac glavom o branik netom parkiranog automobila događaji su koji su u dvije obitelji pokrenuli lavinu. Hoće li mali Adam Podolsky preživjeti, je li Timova majka Lora kriva za nesreću ili je krivnja na njegovoj sestri Daryl, tek su prve reakcije na nezgodu, koja postaje okidač za mnoštvo potisnutih osjećaja glavnih junaka.

Publicistika:
1. Gost iz galaksije, Teofil Pančić (Hena com)
'Sve je u ovoj knjizi 'gosta iz galaksije' Teofila Pančića napisano u obranu inteligentnih oblika života na kakve se još uvijek može naići i u ovoj zemlji i na ovoj Zemlji, ma koliko se oni što se prave pametnijim od svega živog trudili da ih zatruju i zatru. Pišući jezikom opojnim i oporim, jezikom koji se poput terana opire nasilnoj administrativnoj kodifikaciji, 'gost iz galaksije' na nasilje raznoraznih i koječijih zemljaka nad zemaljskim životom ne gleda svisoka, već kao zeman među zemnima.’ (Predrag Lucić)

2. Put prema jednostavnosti, Milena Jesenská (Šareni dućan)
Prevodila je Brocha, Werfela, Franka, Kafku... a iz njezina prvotnog interesa za Kafkino djelo rodio se prisan odnos. Od Kafkinih družica bila mu je intelektualno najbliža, intenzivno su se dopisivali, a u ovoj knjizi ga opisuje kao 'najboljeg i najneobičnijeg čovjeka kojega je ikada upoznala... koji je bio previše dobar za ovaj svijet'. Iako je ostala u Kafkinoj sjeni, Milena Jesenská ostat će upamćena jer je 'širila oko sebe neizrecivo 'nešto'; bila je emancipirana žena, osobnost, intelektualka čije su smjele ideje i angažirani tekstovi kreirali i artikulirali lice i gledišta, i ne samo ondašnjega društva.

3. Idoli i barabe, Irena Lukšić (Disput)
Struktura ove knjige pomalo je neobična, sastavljena je od raznorodnih fragmenata, kratkih eseja, stručnih članaka, leksikografskih shema, crtica, anketa, dnevničkih bilježaka i rang-lista. Autoričine nakane nisu bile samo ludičke, na tragu avangardnih eksperimenata iz prošloga stoljeća, nego ponajprije usmjerene prema novim žanrovima, novim tehnologijama i novim načinima gledanja stvarnosti u kojoj postojimo ili možda više ne postojimo.

4. Ustrajnost, Sheryl Sandberg (Algoritam)
Već trideset godina žene čine više od pedeset posto diplomanata studija u SAD-u, no muškarci i dalje drže većinu vodećih položaja u državnoj upravi i industriji. To znači da se ženski glasovi i dalje ne čuju ravnopravno u odlukama koje najviše utječu na naše živote. U ovoj knjizi Sheryl Sandberg razmatra suštinske razloge zastajanja napretka žena u stjecanju vodećih uloga i nudi uvjerljiva, zdravorazumska rješenja koja mogu ženama dati snagu za ostvarivanje svog punog potencijala.

Književna događanja:

Autor hita Koliba, William Paul Young, početkom tjedna gostuje u Zagrebu i Dubrovniku. Ostala književna događanja, ako ih bude, pronaći ćete ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu