Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 2. – 8.6.2014.

Large 2074d
Subota
31.05.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Plivač, Joakim Zander (Mozaik knjiga)
Ovo je vrlo napeti triler i odličan portret ljudi koje proganja prošlost i krivnja, te prikaz pohlepnih političara i pokvarene politike. Ponajviše, to je priča o glavnoj junakinji Klari, o njezinoj hrabrosti da se suoči sa sobom i svojom prošlošću. Autor vrhunski koristi vlastita iskustva iz centra moći Europe u koju isprepliće klasičnu špijunsku priču. Roman je objavljen u 27 zemalja i nosi titulu bestselera u Švedskoj.

2. Umri ženski, Marina Vujčić (Hena com)
Knjiga drama Marine Vujčić skladno nadograđuje problemske i značenjske slojeve autoričinih romana, sa snagom emocija i obiljem iskričava humora kao jamcima čitateljskog užitka u tekstu. Zasićenost u bračnim odnosima, sužavanje osobnih izbora radi podčinjavanja tuđim željama, profesionalna (ne)realiziranost, medijska površnost i spektakularizacija zbilje još su neke u dramama obrađene teme koje ovu knjigu čine potvrdom slojevitosti i tematsko-motivskog bogatstva autoričina opusa.

3. Zvuk banana, Ece Temelkuran (Hena com)
U Bejrutu se životi dviju mladih žena, Filipine i Deniz, povezuju na neobičan način. Filipina je u rodni Bejrut stigla s Filipina kako bi otkrila tragediju što je zadesila njene roditelje, majku Filipinku i oca Palestinca, koji su nastradali u logoru Šatila, 1982. 'Zvuk banana' koji se u kolovozu, u Bejrutu, može čuti i usred razaranja, ukoliko je netko voljan slušati, je posljednje što je njena majka željela čuti, ali nije uspjela… Deniz je Turkinja koja studira na Oxfordu ali zbog osobnih razočaranja i frustracije uštogljenim oskfordskim pravilima odlazi u Pariz.

Publicistika:
1. Dalaj lamina mačka, David Michie (Planetopija)
Izgladnjelo i ozlijeđeno mače spašeno je iz sirotinjske četvrti New Delhija. Topao dom pružio mu je sam Dalaj lama te mače započinje sretan, nov život kao Mačka Njegove Svetosti. Kroz svoje zabavne, ali i mudre komentare, ona nas upoznaje s budizmom, s meditacijom, svjesnošću i suosjećanjem, dijeleći s nama duboke Dalaj lamine uvide. Upoznat ćemo svakodnevicu i život velikog duhovnog vođe viđene očima malenog špijuna koji ima pristup u svaku prostoriju.

2. Ja sam posljednji Židov, Chil Rajchman (Fraktura)
Chil Rajchman u Treblinku je deportiran u ljeto 1942. s mlađom sestrom, koja je odmah ubijena. Izbjegao je trenutačnu likvidaciju jer je izabran da razvrstava odjeću ubijenih. Sjećanja na Treblinku zapisao je na jidišu nakon bijega iz logora u ustanku 2. kolovoza 1943. dok se skrivao u Poljskoj. Knjiga je prvi puta objavljena 2009. u Francuskoj pet godina nakon autorove smrti. Vjernost, točnost, jednostavnost i snažan literarni dar s kojima Chil Rajchman opisuje zločine i užase kojima je svjedočio daju ovoj knjizi posebno mjesto među brojnim knjigama o Holokaustu.

Književna događanja:

U ponedjeljak navratite do Bookse i pridružite se razgovoru 'Sve naše pobune' koji se odvija u sklopu ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče, a dođite nam i u srijedu kada će Davor Mandić i Marko Gregor u sklopu istog festivala, a uz podršku Mime Simić, razgovarati o 'Umiječu početka'.

U srijedu vam se nude i Tribina Razotkrivanje na kojoj gostuje Marica Bodrožić i promocije knjige 'Žena sufi' Jasminke Domaš.
Kad ste već književni tjedan počeli u Booksi, onda ga završite i na istom mjestu. U subotu dođite na razgovor sa slovenskom spisateljicom Vesnom Lemaić koja će predstaviti svoju knjigu Popularne priče.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu