Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje, 2. – 8.2.2015.

Large 2074d
Subota
31.01.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Ova zemlja, Antônio Torres (Hena com)
Najznačajnije djelo brazilskog suvremenog klasika Antônia Torresa u vrijeme objavljivanja 1976. proglašeno je od strane vojnih snaga visoko subverzivnim jer opisuje beznađe i siromaštvo. Priča prati obitelj iz siromašne regije Bahije i dramatične događaje kroz koje prolazi seleći se sa sjeveroistoka zemlje u São Paulo, te psihološke i društvene posljedice tog čina. Kroz očište pripovjedača Totonhima, najmlađeg od dvanaestero braće, slijedimo putanju svih protagonista romana.

2. Nova finska gramatika, Diego Marani (Naklada Ljevak)
Radnja romana događa se u Drugom svjetskom ratu. Vojnom liječniku po imenu Petri Friari, pripadniku medicinskog osoblja na njemačkom brodu-bolnici usidrenom 1943. u tršćanskoj luci, dovode teško ranjenog mladog vojnika koji je izgubio pamćenje. Mladić uza se nema nikakvih dokumenata, samo mornarsku jaknu s ušivenim finskim imenom 'Sampo Karjalainen'. To Petrija, koji potječe iz Finske, navodi na zaključak da je teško ranjeni vojnik također Finac, te on pomaže 'Sampu' da ponovo otkrije svoj materinji jezik i domovinu.

3. Dudov svilac, Robert Galbraith (Mozaik knjiga)
Kad romanopisac Owen Quine nestane, njegova supruga unajmi privatnog istražitelja Cormorana Strikea. Isprva misli da je jednostavno nekamo otišao na nekoliko dana – što je i prije činio – i želi da ga Strike pronađe i dovede kući. Kako Strike istražuje, postaje jasno da Quineov nestanak skriva više toga nego što njegova supruga misli. Romanopisac je upravo dovršio rukopis s otrovnim opisima gotovo svih svojih poznanika. Bude li roman objavljen, neki ce životi biti uništeni – zato je puno ljudi koji bi ga možda željeli ušutkati.

4. Ja sam baba komunistica, Dan Lungu (Filmat naklada)
Za Emiliju Apostoe svijet se preko noći okrenuo naglavce, a ono malo orijentira za snalaženje u životu promijenilo je svoja mjesta. Što da se radi? Priprosta, ali životno mudra i duhovita sredovječna Rumunjka svakodnevno je prinuđena uspoređivati svoj jučerašnji i današnji svijet, pri čemu joj neslomljivi smisao za humor blaži gorčinu apsurda u kojemu se tako nepripremljena našla. Ovaj roman višestruko nagrađivanog rumunjskog autora Dana Lungua kritika ocjenjuje jednim od najboljih romana o nostalgiji za životom u komunizmu.

Poezija:
1. Metakmorfoze, Alen Brlek (Algoritam)
Ova zbirka poezije nagrađena je nagradom Na vrh jezika kao najbolji rukopis autora do 35 godina starosti. Zbirka, prije svega, opčinjava svojim slobodarskim pristupom poeziji, a to slobodarstvo istaknuto je i u sloganu zbirke: Zidarima slobode. Nije lako nakon svih i svega izgraditi vlastiti pristup poeziji, ali Alen Brlek kao da je krenuo u pravom smjeru, a njegov poetski razvitak bit će, sasvim sigurno, vrlo uzbudljivo promatrati i konzumirati.

Ostalo:
1. Umijeće komuniciranja, Thich Nhat Hanh (Planetopija)
Jedan od najcjenjenijih duhovnih učitelja na svijetu, Thich Nhat Hanh, u ovom nas inspirativnom, ali i praktičnom vodiču poučava kako ovladati umijećem komuniciranja, bilo da komuniciramo osobno ili pomoću modernih tehnologija. Komuniciranje je jedna od najvažnijih vještina koja može umanjiti patnju i frustracije na osobnoj, ali i svjetskoj razini te trajno izmijeniti naš doživljaj svijeta kao i utjecaj koji na njega imamo.

Književna događanja:

Srđan Marković, zvan Điđi, vlasnik male izdavačke kuće i knjižare Utopia iz Beograda gost je ovomjesečnog izdanja tribine ‘Književnost, između’ koju vodi Dunja Kučinac. Osim o njegovom neuobičajenom životnom putu na tribini će se razgovarati i o Điđijevoj knjizi Kad je cvetala vutra.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu