Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 19. – 25.5.2014.

Large large 2074d
Subota
17.05.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Valjalo bi me zamisliti sretnim, Davor Mandić (Naklada Ljevak)
Mogao je Davor Mandić napisati i drukčiju knjigu, možda priručnik za podvodni ribolov ili vrtlarstvo na Kvarneru. Ili, ako bi baš krenulo po zlu, neko ispovjedno polu/semi/autobiografsko štivo u kojem će ispasti pametniji, načitaniji i ljepši nego što jest, jer takva je danas moda, bože moj. I nitko ne bi imao ništa protiv: momak lijepo piše, ima smisla za literaturu, jedino bi možda pokoja knjižničarka pomislila kako je od tog dečka ipak nešto drugo očekivala.

2. Djevojka na navijanje, Paolo Bacigalupi (Algoritam)
U vremenu nakon podizanja razine oceana, nestanka fosilnih goriva i izumiranja rasplodnih jestivih biljaka, kompanije koje posjeduju genetski modificirano sjeme najkaloričnijih plodova odlučuju o sudbini čovječanstva. Anderson Lake radi za jednu od njih, AgriGen, u Tajlandu, gdje možda još ima jestvina za koje se inače smatra da su davno izumrle. U Bangkoku, jednom od rijetkih preživjelih priobalnih gradova, Lake upozna Emiko – lijepu i zagonetnu Djevojku na navijanje, stvorenu u Japanu za nasladu bogatih, i sada odbačenu.

3. Susjed u nevolji, Goran Tribuson (Mozaik knjiga)
Kada stanoviti Žak Janković nazove privatnog istražitelja Nikolu Banića sa željom da ga angažira oko pokušaja rasvjetljavanja okolnosti smrti njegova prijatelja, Banić ce mu poklopiti slušalicu. Istraga slučaja starog dvadeset dvije godine neće biti nešto što bi moglo zaokupiti istražiteljevu pažnju. No uporni Janković naći će se s Banićem i dati mu podatak koji će promijeniti istražiteljevu odluku: Janković je, naime, svoga navodno pokojnog prijatelja prije par dana ugledao na ulici živog i zdravog. Nakon te spoznaje Banić će krenuti putovima bivših prijatelja.

4. U šumi, Tana French (Mozaik knjiga)
Debitantski roman Tane French U šumi prava je književna senzacija. Odmah po objavljivanju osvojio je četiri ugledne nagrade za najbolji debitantski kriminalistički roman: nagradu Edgar, nagradu Barry, nagradu Macavity i nagradu Anthony, a Tana French postala je jedna od najznačajnijih suvremenih autorica kriminalističkih romana. U šumi je jedan od najbolje napisanih psiholoških trilera koji i poslije čitanja navodi na dugo promišljanje o rješenju slučaja, ali i o sudbini likova.

Publicistika:
1. Narančasta je nova crna, Piper Kerman (Naklada Ljevak)
Uz karijeru, dečka i obitelj punu ljubavi, Piper Kerman jedva da podsjeća na onu nesmotrenu mladu djevojku koja je prije deset godina dostavila kovčeg pun drogeraške love. No ta ju je prošlost sustigla. Osuđena na petnaest mjeseci u zloglasnom saveznom zatvoru u Danburyju, u Connecticutu, dobrostojeća diplomantica koledža Smith postaje zatvorenicom #11187-424 – jedna od milijuna žena koje nestaju 'u ludilu' američkoga kaznenog sustava.

2. Diktatori, Richard Overy (Naklada Ljevak)
U ovoj opsežnoj i impresivnoj povijesti Overy podrobno analizira dva režima, pokušavajući odgovoriti na bitna pitanja: Kako su te diktature bile moguće? Kako su funkcionirale? Kakva je to veza koja je tako snažno povezivala diktatore i narode kojima su vladali? Overy iznosi dojmljiv i slikovit prikaz različitih putova kojima su Staljin i Hitler došli na vlast i načina na koji su zlostavljali svoj narod i vladali njime.

Književna događanja:

U utorak navratite do Bookse i upoznajte se s likom Alena Meškovića i njegovim djelom, romanom 'Ukulele jam' na tribini Od korica do korica. S Alenom će razgovarati Kruno Lokotar.

U četvrtak možete birati između puno zanimljivih događanja. U Medijateci će se održati tribina Razotkrivanje na kojoj će gostovati Gilles Rozier, u Ogrizoviću će se promovirati knjiga 'Književnost kao prisjećanje' Lovre Škopljanca a u Booksi će se u sklopu Tjedna Afrike održati tribina 'Usmena književnost u Africi – mitovi i legende'.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu