Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 18. – 24.6.2012.

Large 2074d
Nedjelja
17.06.2012.

Noviteti:

Proza:
1. Noćni cirkus, Erin Morgenstern (Fraktura)
Cirkus stiže bez najave. Ne prethode mu nikakve objave. Naprosto je tamo, a još jučer nije ga bilo. Crno-bijeli prugasti platneni šatori kriju jedinstveno, neponovljivo iskustvo prepuno iznenađenja što oduzimaju dah. Zovu ga Le Cirque des Rêves i radi isključivo noću. No iza kulisa odvija se žestoko nadmetanje – dvoboj mladih mađioničara Celije i Marca, za koji su ih od djetinjstva pripremali njihovi prevrtljivi učitelji.
2. Drevni rad, Raduan Nassar (Fraktura)
Nagrađivani roman brazilskog pisca libanonskog porijekla Raduana Nassara, vrlo je specifično djelo, poetska proza koja duboko zadire u dogme i općeprihvaćene vrijednosti. Odnos sina i oca, raskid s tradicijom, odrastanje i seksualnost, incest i rušenje tabua samo su neke od tema koje autor dotiče, a atraktivnost romana dokazana je i filmom koji je po njemu snimljen 2001. Iako je objavljivanjem svoga prvog romana odmah stao uz bok već uvelike priznatih brazilskih pisaca svoga doba, Raduan Nassar prestao je pisati.
3. Dnevnik anđela čuvara, Carolyn Jess-Cooke (Naklada Ljevak)
Margot Delacroix umire u dobi od 42 godine, no dobiva priliku vratiti se na zemlju kao anđeo čuvar samoj sebi. Sada pod imenom Ruth, dobiva božanski mandat da ponovno proživi svoje najveće pogreške i iskustva zbog kojih najviše žali te se posvećuje zadaći mijenjanja tijeka vlastita života i naposljetku sprječavanja prerane smrti. Kad shvati da je svojim postupcima prouzročila da njezin sin u tinejdžerskoj dobi završi u paklu droge zbog čega je i ubijen, sklapa pogodbu s demonom
4. Milena & druge društvene reforme, Olja Knežević (Profil)
Što se događa kad se kamere ugase? Prostitucija, šverc i trgovina ljudima, raskalašene zabave i korumpirani političari, generacija odrasla na ritmovima ratne histerije i poratne depresije... Roman Olje Knežević čita se kao triler, ali ono što njezinu junakinju između 2001. i 2006. proganja od Podgorice do Londona, nažalost, ne događa se nekome drugome.

Publicistika:
1. Hod po rubu, Rujana Jeger (Naklada Ljevak)
Novu zbirku kolumni Rujane Jeger karakteriziraju, kao i u prethodnim knjigama, izvrsno zapažanje (ponekad bolno iskreno), inteligencija, ali i lepršavost. No ono što autoricu izdvaja od drugih kolumnistica je izvanredna duhovitost i, posebno, autoironija… jer kad piše o sebi, a to čini često, uvijek je to s odmakom i u duhovitom kontekstu. Kako je kritična prema svima oko sebe – suprugu, baki, majci, prijateljima (čestim 'junacima' svojih tekstova) – još je kritičnija prema samoj sebi.

Ostalo:
1. Izvantjelesno iskustvo, Anthony Peake (Planetopija)
Anthony Peake od mladosti se zanimao za fenomene poput izvantjelesnog iskustva, lucidnog sanjanja i drugih neobičnih psiholoških opažanja. Vlastiti doživljaj astralnog putovanja, koji nije mogao ni htio zanemariti, potaknuo ga je na detaljno istraživanje ovih zdravorazumski neobjašnjivih iskustava.
2. Lulu, oslobođena, Étienne Davodeau (Fibra)
Lulu, obična četrdesetogodišnja majka obitelji, nestala je prije više od dva tjedna, napustivši muža i djecu te uznemirivši prijatelje. Jedan od njih, Xavier, pronašao joj je trag. A večeras se poduhvatio da ostalima ispriča sve što je Lulu doživjela tijekom svojega putovanja: Lulu je iskoračila iz svakodnevnoga života nakon što je izašla s tko zna kojega neuspjeloga razgovora za posao. Ništa nije planirala. Sve se dogodilo samo od sebe. Otputovala je sa ženom o kojoj ništa nije znala i prisvojila si je nekoliko dana slobode i samoće na obali, bez druge namjere doli da dokraja uživa.

Izdvajamo:

1. Rajske ptice, Neven Ušumović
2. Degustacija slobode, Davor Rostuhar
3. Kalendar Maja, Zoran Ferić
4. Odlaganje. Paerzija, Andrej Nikolaidis
5. Tiket za revoluciju, Damir Avdić
6. Elegantni svemir, Brian Greene
7. Legenda o samoubojstvu, David Vann
8. Neka se veliki svijet vrti, Colum McCann
9. Mamasafari i ostale stvari, Olja Savičević Ivančević
10. Slobodni radikali, Michael Brooks

Književna događanja:

Tjedan započnite promocijom nove knjige Rujane Jeger naziva Hod po rubu, ili se zaputite do Hiže od besid u Pazinu na predstavljanje knjige 'La foiba di Pisino' autorice Nerine Feresini. Dan poslije vam se u Booksi nudi tribina 'SF u Booksi' na temu znanstvena fantastika i tzv. književni mainstream, gost je pisac Franjo Janeš. Isti dan u Tvornici promovirat će se 'Tamna strana rocka' autora Nicka Kenta. U srijedu se zaputite u HDP gdje će Aleksandar Žiljak gostovati na Tribini Dekonstrukcije.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu