Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje, 18. – 24.5.2015.

Large large 2074d
Nedjelja
17.05.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Zimski zagrljaji, Goran samardžić (V.B.Z.)
Autobiografski konotirane (glavni junak gotovo svih priča je Goran Samardžić), ove se priče stalno vraćaju na čvorna mjesta autorova života. Direktne i nemilosrdne, napisane bez viškova, bez uljepšavanja, često nježne, ali ponekad i brutalne, one vam istodobno izbijaju zrak iz pluća i razvlače usta u osmijeh.

2. Nevidljivi, Tena Štivičić (Hena com)
'U Nevidljivima, kao ‘političkome ideologemu’ ove trilogije, možda su se baš ti izgubljeni likovi našli slučajno (?) u teškoj poziciji imigranata, koji od protagonista vlastitih života postaju tek epizodisti i u novoj sredini ‘prozirni’ do prezira. U fragmentarnom dramskom slogu, nižući brojne scene kao ‘spotove’, ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji.' (Igor Mandić)

3. Zapalite kuću, Frode Grytten (Fraktura)
Mladi Joe Strummer, Mick Jones, Paul Simonon i Topper Headon htjeli su promijeniti svijet, slomiti otpore i dijeliti s ljudima svoju omiljenu glazbu, no stvarnost se pokazala odveć zamršenom za tako veliki pothvat. Sve je ubrzo završilo dubokim razočaranjem, prekinutim prijateljstvima i financijskim problemima. 'The Clash nisu uspjeli promijeniti svijet, ali su zato promijenili mene', veli Frode Grytten. 'Ono što su zastupali slavni pankeri ostalo je ukorijenjeno duboko u meni: opozicija, revolt, energija, ekstaza. The Clash mi je otkrio snagu glasa' – zaključuje autor. I radost pisanja. Sve!

4. Nova mis Čilea, Hrvoje Šalković (Naklada Ljevak)
Mlada detektivka Lara odlazi u Patagoniju nakon što joj jave da joj je djed, kojeg su ubili na isti način kao i dvadesetak godina ranije njezinog oca, ostavio nasljedstvo. Lara odlazi u Punta Arenas (u kojem više od polovice stanovništva čine doseljenici iz Hrvatske), ne samo radi nasljedstva nego i radi razjašnjavanja djedova ubojstva. Na tom putu pridružuje joj se stariji kolega, iskusni inspektor Vinko Sivec zvan Sivi, te se oni po dolasku u Punta Arenas suoče sa zločinima serijskog ubojice koji žrtve ubija nožem tako da ih prvo izbode, a potom im prereže grkljan.

Poezija:
1. Oblizujući suze, zbornik, Ana Horvat (udruga Druga prilika)
U antologiji Oblizujući suze (hrvatski pjesnici o ljubavi) zastupljeni su autori od početka 19. stoljeća, tj. Ilirskog pokreta, do suvremenika. Preciznije, predstavljeno je 235 autora s više od 1,100 pjesama. Ana Horvat, književnica i antologičarka, ih je kronološki poredala prema godinama rođenja. Nakladnik knjige je Druga prilika, udruga za zaštitu napuštenih životinja iz Zagreba. Urednik antologije je književnik Mirko Kovačević, a autori predgovora pjesnik Zvonimir Golob i filozof Milan Kangrga.

Teen:
1. Luđaci i bezveznjaci, Ulf Stark (Naklada Ljevak)
Simone je dvanaestogodišnja djevojčica koja je prinuđena preseliti se u novi grad i promijeniti školu zbog maminog novog dečka. Ona iz protesta ošiša kosu na kratko i tada započne cio niz nesporazuma i nevolja. Kad se Simone pojavi u novom razredu učiteljica pomisli da je ona dječak Simon. Simone prihvati zabunu i tada započinju nevolje koje nikako da prestanu. Različite stvari krenu po zlu – poput izgubljenih pasa, pataka koje se nađu u učionici, ukradenih torbi… Simone neprestano upada u nevolje iako joj to (uglavnom) nije namjera.

Ostalo:
1. Placebo ste vi, Joe Dispenza (Planetopija)
Na temelju najnovijih znanstvenih istraživanja na području kvantne fizike, neurologije, psihologije, biologije i hipnoze dr. Dispenza oblikovao je model transformacije koji nas poučava kako postići placebo-učinak, u što su se uvjerili njegovi pacijenti, a čudesna poboljšanja njihovih stanja su i znanstveno potvrđena. Knjiga sadrži i upute za vođenu meditaciju koja pomaže promijeniti duboko ukorijenjena vjerovanja i percepcije, što je prvi korak prema ozdravljenju umom koje je ne samo moguće nego i vrlo učestalo.

Književna događanja:

Prvog radnog dana u tjednu otvara se Zagreb Book Festival.

Dan poslije će tribina 'Strip-tease Matka Vladanovića' u Booksi ugostiti hvaljenu i nagrađivanu stripašicu Ninu Bunjevac.

Ostale informacije o književnim događanjima možete pronaći ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu