Page arrow

Rasknjižje, 17. – 23.3.2014.

Large 2074d
Ponedjeljak
17.03.2014.

Noviteti:

Proza:
1. San jednog Kelta, Mario Vargas Llosa (Vuković & Runjić)
Ovaj je roman priča o pustolovini započetoj u Kongu 1903., a završenoj u londonskom zatvoru, jednoga jutra 1916. To je životna drama legendarne osobe: Irca Rogera Casementa. Junak i negativac, izdajnik i slobodar, moralan i amoralan, njegova se složena pojavnost gasi i poslije smrti preporađa. Roger Casement je bio jedan od prvih Europljana koji su objavili užase kolonijalizma. S njegovih putovanja u Belgijski Kongo i južnoameričku Amazoniju ostala su dva znamenita izvješća koja su potresla ondašnje društvo.

2. Ratišta, Jean Rouaud (Alfa)
Okretno i raskošno, lako i začudno, nikada patetično, Rouaudovo pisanje veličanstveno spaja obrate priče koja se razvija u savršeno izvedenu zaokruženu umjetničku tvorevinu. Rouaudov roman Ratišta, oslobođen svake ideologije, rijedak je primjer antiratne proze i književnosti, posvećene koliko sudbini svoje obitelji, toliko i prvoj velikoj klaonici 20. stoljeća.

3. Raspolovljeni viskont, Italo Calvino (Šareni dućan)
Spontani unutarnji razvoj priče ponovo me vodio onome što je uvijek bila i ostaje moja prava pripovjedačka tema: neka osoba sebi dobrovoljno nametne neko teško pravilo i slijedi ga do krajnjih posljedica, jer bez njega to ne bi bila ona, ni sama za sebe, ni u odnosu prema drugima... Tako je raspolovljenom viskontu dano manje slobode nego drugima, a kretanje mu je predodređeno samim zapletom. Pa ipak, i tako ograničen, uspio je dovesti do izražaja svoju osnovnu dvoličnost koja odgovara nečemu što se u autorovoj pameti još nije sasvim razjasnilo...' (Iz autorova popratnog teksta)

Poezija:
1. Unatrag, Branko Čegec (MeandarMedia)
Izbor iz poezije Branka Čegeca nudi na čitanje autora koji je tijekom tri desetljeća u svojevrsnom 'ronjenju na dah' sudionik i protagonist suvremenoga hrvatskog pjesništva. Riječ je o upornom interveniranju u prostor vladajućih poetika, u postojeće 'stanje stvari' i strasnom čuvanju interesa za tekst, koji nerijetko nastaje iz pustoši jezika, na rubu grada, otoka, u zagubljenosti i bespućima putovanja, ekrana, praznine… (Miroslav Mićanović)

Publicistika:
1. Naivni i sentimentalni romanopisac, Orhan Pamuk (Vuković & Runjić)
Ova knjiga objedinjuje niz predavanja koja je Nobelovom nagradom ovjenčani romanopisac Orhan Pamuk održao na sveučilištu Harvard 2009. godine. Govori o iskustvu čitanja i pisanja velikih epskih formi, ulozi piščeve biografije u kreiranju fikcionalnog djela, odnosa romana prema drugim narativnim i nenarativnim umjetnostima i još mnogočemu. Obavezna literatura za sve koji žele zamijeniti 'naivni' čitalački užitak 'sentimentalnim' uvidom u mehanizme stvaranja umjetničke proze.

Ostalo:
1. Mislim, dakle jesam, Lesley Levene (Mozaik knjiga)
Riječ je o 'hrestomatiji' namijenjenoj prvenstveno učenicima srednjih škola jer biografije filozofa i pregled filozofskih pravaca obuhvaćaju srednjoškolski obrazovni curriculum filozofije. Ako se stablo sruši u šumi dok u njoj nema nikoga, čuje li se pritom ikakav zvuk? Jesu li granice vašeg jezika, granice vašeg svijeta? Vrijedi li išta neistražen život? Osim što rasvjetljava ova i mnoga druga pitanja, ova knjiga objašnjava kako je filozofija počela te objašnjava temeljne misli filozofa koji su je koristili na genijalan način.

Književna događanja:

Pjesnička večer ‘Pozdrav iz Beograda’ nudi vam se prvog radnog dana u tjednu i ugostit će troje beogradskih pjesnika: Marjana Čakarevića, Vladimira Đurišića i Bojana Savića Ostojića.

Dan poslije, Svjetski dan pjesništva možete obilježiti u društvu Ivice Smoleca u Knjižnici Špansko – sjever. U Booksi ćemo, pak, na tribini ‘Strip-tease Matka Vladanovića’ ugostiti Darija Antunovića, direktora Makarskog festivala stripa.

U srijedu, ako ste u Koprivnici, otiđite na promociju romana ‘Toranj kiselih jabuka’ Ludwiga Bauera.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu