Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 17. – 23.11.2014.

Large 2074d
Nedjelja
16.11.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Spletke sudbine, Elsa Triolet (Disput)
Glavni lik ovog 'dnevnika jedne egoistice' je Clarisse Duval, šansonijerka koja je nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijedila nogu počela propitivati odnos sudbine i volje u ljudskom životu. Za razliku od svog muža, skladatelja Marca, koji sreću nalazi u sitnim životnim radostima (auto, aplauzi, honorari, prodaja ploča, planovi za kupnju vikendice), Clarisse je nezadovoljna i stalno traga za načinom na koji bi izrazila 'nepoznatu snagu' koju u sebi osjeća.

2. Život i djelo Ilije Cazanea, Rǎzvan Rǎdulescu (Naklada Ljevak)
Ilie Cazane običan je mali čovjek, koji se zbog svoga dara da uzgoji goleme rajčice nađe pod istragom rumunjskog Securitatea. Njegova konfrontacija s režimom ima očekivan, tipičan ishod – jednoga dana 'slučajno' ga pregazi kamion. Njegovu 'epsku' povijest nastavlja njegov sin, također Ilie Cazane, postajući protagonist priče u kojoj je započeo kao sporedni lik. Njegova je uloga da 'oživi' lik svoga oca, skicirajući pritom portret Rumunjske u 1960-ima.

3. Let, Vladimir Arsenijević (Algoritam)
Radnja romana odvija se u Velikom Bečkereku (Zrenjanin) tridesetih godina prošlog stoljeća, u građanskim krugovima i kružocima, a u središtu joj je ljubavna priča mladog pilota Pavla i supruge mu Katarine. Budući da se radi o dobu i miljeu građanskog društva jednog od najuzbudljivijih i najživljih perioda dvadesetog stoljeća, u čitatelju se gotovo trenutno budi sentimentalni uzdah i nostalgijsko raspoloženje. No Arsenijević, premda ne bježi od postavki obiteljsko-povijesnog romana, iznevjerava očekivanja i započinje roman tragedijom: već u prvom poglavlju vojni pilot Pavle pogiba u padu aviona Breguet.

4. Zimsko drvo, Ellen Mattson (Disput)
Ovaj je roman fikcionalna biografija Grete Garbo, ali zasnovana na činjenicama iz života slavne švedske glumice, jedne od najvećih filmskih zvijezda svih vremena, osobe koja je još za života postala mit. Glavni lik romana je Vendela, djevojka koja spletom slučajnosti postane Gretina tajnica i prijateljica, čijim očima promatramo holivudski svijet i Gretu Garbo kao osobu. Vendela je i jedini izmišljeni lik, ostali su stvarne osobe čije je živote spisateljica pomno istražila.

Publicistika:
1. Vojnici, S. Neitzel i H. Welzer (Fraktura)
Kada je povjesničar Sönke Neitzel u britanskom arhivu naišao na zapisnike britanskih i američkih obavještajnih službi o prisluškivanju zarobljenih njemačkih vojnika iz Drugoga svjetskog rata, znao je da u rukama drži neprocjenjiv materijal. Više od 150.000 stranica zapisanih razgovora njemačkih vojnika čini bazu jedne od najzanimljivijih knjiga o Drugome svjetskom ratu i vojnicima Wehrmachta objavljenih u posljednjih desetak godina. Uz pomoć istaknutoga psihoanalitičara Haralda Welzera Neitzel je napisao uzbudljivu, napetu knjigu koja nam otkriva štošta o psihologiji vojnika ne samo u Drugome svjetskom ratu već i dan-danas.

Teen:
1. Pink, Janja Vidmar (Algoritam)
Autorica na humorističan, ali i autoironičan način prenosi generaciju koja nije proživjela svijet osamdesetih godina dvadesetog stoljeća u to vrijeme, omogućujući mladima na taj način uranjanje u svijet njihovih roditelja, ali i glazbe i kulture koja je i njihova, skidajući s tog svijeta koprenu mitskoga i pristupajući mu s jedne strane realistično, a s druge strane s odmakom, u najboljoj tradiciji slavenskoga humora koji se u nas rijetko viđa, osobito u tekstovima za mlade.

Književna događanja:

U utorak navratite do Bookse na novu tribinu iz serije ‘Strip-tease Matka Vladanovića’, gost je naš poznati strip crtač Goran Sudžuka.

Dan poslije otputite se do Ogrizovića i nazočite promociji knjige ‘Narodnjaci i turbo folk u Hrvatskoj’ A. G. Pavlovskog.

U četvrtak možete birati između promocije knjige ‘Sanskrtska indokhmerska civilizacija’ u Ogrizoviću i jedinstvene promocije-premijere knjige odnosno muzičkog djela 'Konačno mrtav (Kompozicija za pisanje za kompoziciju)' Miodraga Gladovića i Borisa Popovića u MM centru.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu