Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 16. – 22.6.2014.

Large 2074d
Subota
14.06.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Šapudl, i što je bilo poslije, Pavao Pavličić (Profil)
U ovom ponovljenom izdanju knjige Pavličić dodaje novo poglavlje koje se bavi Vukovarom u ratu i njegovom poslijeratnom sudbinom, sve do današnjih dana. Kao rođeni Vukovarac, Pavličić piše s mnogo razumijevanja za žitelje tog grada i njegovu specifičnu, autohtonu urbanu fizionomiju. Ta vizura čovjeka koji dobro poznaje grad 'iznutra', a dovoljno dugo živi izvan njega, pa ga promišlja i iz općehrvatske, pa i univerzalističke perspektive, može biti vrlo intrigantna i književno zanimljiva za današnju publiku.

2. Koračam kroz sobu, Irena Vrkljan (Naklada Ljevak)
Knjiga je zamišljena kao susret riječi i fotografija. U središtu su nove autoričine pjesme, a cjelokupni opus i biografija Irene Vrkljan zrcale se u duljim i kraćim esejima relevantnih književnica i književnika te fotografijama iz osobnih albuma, od kojih je mnoge snimila sama autorica zaljubljena u fotografiranje. Po svojem stapanju pjesništva, znanstvenoga pristupa Ireninu stvaralaštvu, najfinijega esejizma, kritičke analize i umjetničkih fotografija iz svih razdoblja autoričina života knjiga je prava poslastica za sve koji vole i štuju prepoznatljivo osebujnu i uvijek neodoljivu Irenu Vrkljan.

3. Suprotno od nogometa, Daniel Radočaj (Studio TiM)
Zbirka proznih crtica Daniela Radočaja upravo je to što kaže sam naslov: sve suprotno od nogometa. Čak i kada nogomet 'obožavate' jer je njezin dečko na utakmici i gorljivo odrađuje poluvremena, dok on, dakle pripovjedač, odrađuje ta dva poluvremena s njegovom djevojkom. Sažeto, kratko i jasno, ova je knjiga crnohumorni oslik generacije i to iz perspektive jednog ofsajdera, jednog koji, eto, ne voli nogomet, ali zato voli sve što je suprotno od njega, uz dio onoga 'sve što vole mladi'.

Poezija:
1. Izabrane pjesme, Franjo Jarmek (Edicije Božičević)
Ovaj osobenjak stekao je sa svojim besmislenim stihovima u Zagrebu svoga vremena toliku popularnost da je njegovo ime postalo gotovo poslovično kao simbol konfuzije i nepismenosti. U doba hipermodernih pokreta u književnosti i umjetnosti, pojave kubista i proglasa talijanskih futurista neupućena zagrebačka purgarija svrstavala je Franju Jarmeka čas u simboliste, čas u impresioniste, a čas u kubiste i futuriste. Usprkos ruganju novina i publike Jarmek se u svojoj grafomanskoj strasti nije dao nikako slomiti i bio je uporan do kraja, izdajući jednu knjigu pjesama za drugom, dakako, o vlastitom trošku.

Publicistika:
1. Izmještanja, Maja Profaca (MeandarMedia)
Knjiga obuhvaća znanstvene članke i eseje nastale i objavljene u razdoblju od 2004. do 2013. godine. Članci Pretpostavke i oblici društvenog nasilja i Prosuđivanje drugog: Uvod u problem društvenog nasilja nad pojedinačnim prethodili su knjizi i doktorskoj disertaciji Subjekt, nasilje i pravo na kontingenciju, u kojoj su ovi problemi temeljitije razrađeni. Eseji Aspekti autonomije, Subjekt i vrijeme i Okviri slučajnog kasniji su radovi vezani uz pojmove iz disertacije. Znanstveni radovi Sreća kao problem i Konfiguracije privatnog, te članak Značenja dobi istražuju odnos zapadnih društava spram sreće pojedinca.

2. Europski vjesnik – bijes građana i mir Europe, Robert Menasse (Edicije Božičević)
Zanimljive analize aktualnih europskih kriza – koje ni izdaleka nisu isključivo financijske prirode – upletene u pitko tekstualno tkivo ovog kulturno-političko-ekonomskog putopisa, vode nas, na tragu ideja kakve danas zagovaraju filozofi poput Jürgena Habermasa, romanesknom završetku u kojem se ne bez ironije tematizira ozračje predvečerja potonuća, jer jedna od dviju ponuđenih koncepcija budućnosti svakako će potonuti: postnacionalna demokracija ili nacionalna država.

Književna događanja:

Utorak donosi cijeli niz književnih događanja. Možete birati između tribine ‘Književnost, između’ u Booksi na kojoj gostuje Damir Avdić, promocije knjige ‘Šapudl, i što je bilo poslije’ Pavla Pavličića u Algoritam Profil Mozaik Megastoreu, predstavljanja knjige ‘Posmrtna autobiografija’ Witolda Gombrowicza u Knjižnici Marije Jurić Zagorke, te predavanja o mađarskim temama u Krležinom opusu u organizaciji Mađarskog instituta u Zagrebu.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu