Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 15. – 21.9.2014.

Large 2074d
Subota
13.09.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Komplicirana dobrota, Miriam Toews (Naklada Ljevak)
Radnja romana smještena je u menonitski gradić East Village, a narator je Nomi Nickel, znatiželjna, prkosna, ironična šesnaestogodišnjakinja, koja sanja o prilici da se druži s Lou Reedom u pravom East Villageu u New Yorku. Nomi živi sa svojim turobnim ocem, predanim i poslušnim pripadnikom menonitske vjerske zajednice. Kroz flashbackove doznajemo da je Nomina prkosna starija sestra napustila obitelj tri godine ranije, kao i Nomina majka, koja je otišla pod nerazjašnjenim okolnostima.

2. Pouzdan izvor, Merita Arslani (Naklada Ljevak)
Priča koja vas uzbuđuje, uznemirava, vodi vas u svijet i odnose čudnovatih, gramzljivih prevaranata , sočnih dijaloga. Odlično ocrtan mračni svijet poslovnih ljudi, novinske redakcije, politike, tajnih službi, preljuba, prijateljstva. Tema koja korespondira sa sadašnjošću, vodi nas u svijet lažnog morala, bankovnih prevara, ljudske pokvarenosti, hrabre i odlučne mlade novinarke, ubojstva mlade poslovne žene, lokala sa cajkama, potoka alkohola i kokaina...

3. Argentinac, Ernesto Mallo (Znanje)
Inspektor Lascano uvučen je u sukob između pretendenta na mjesto šefa policije Buenos Airesa i Apostolesa, skupine pokvarenih policajaca koji se bave trgovinom droge i žele preuzeti kontrolu nad gradom. Kada tek imenovani šef policije bude smaknut, Lascano postaje iduća meta. Njegov jedini spas je u bijegu iz zemlje za što mu hitno treba novac.

4. Delikatnost, David Foenkinos (Vuković & Runjić)
O drukčijoj vrsti gubitka i dobitka – onoj intimnoj – pripovijeda roman Delikatnost francuskog pisca Davida Foenkinosa. Nathalie je imala ono o čemu svi sanjamo, sretnu vezu u kojoj je živjela kao riba u vodi, i ne primjećujući atmosferu savšene ljubavi u koju je uronjena. Kad je staklo akvarija prsnulo junakinja je morala nanovo sastaviti krhotine svog života: nije to mogla sama – nečija joj je ruka brižno, s puno takta, pomogla.

Publicistika:
1. Bez straha, Teresa Forcades i Vila Esther Vivas i Eseve (Algoritam)
Lako ćemo se složiti oko toga da se političko i ekonomsko uređenje otelo kontroli, ali kako je ono proizvod društvenih sila, reformom/revolucijom društva se može opet i staviti pod kontrolu i uspostaviti načela slobode i društvene pravde. Vođene tom 'optimističnom' činjenicom Forcades i Vivas će se u svojim razgovorima dotaknuti mnogih gorućih tema: siromaštva, prava na odlučivanje, farmaceutske industrije, kapitalizma, gubitka radničkih prava, novih pokreta, ali i etike, socijalne interpretacije Biblije, ideje slobode.

Ostalo:
1. E2, Pam Grout, (V.B.Z.)
Ova je knjiga nalik na laboratorijski priručnik s jednostavnim eksperimentima koji dokazuju da je stvarnost podložna promjenama, da je svijest jača od materije i da mislima možemo oblikovati svoj život. Da, dobro ste pročitali. Dokazuju. Devet eksperimenata, za koje nećete potrošiti ni novčića i za koje vam treba vrlo malo vremena, dokazuje da su duhovna načela jednako pouzdana kao sila teža te jednako dosljedna kao Newtonovi zakoni gibanja.

Književna događanja:

U srijedu imate priliku nazočiti promociji nove knjige Julijane Matanović I na početku i na kraju bijaše kava u Gradskoj kavani u Zagrebu.

Dan poslije birajte između promocije nove knjige Viktora Žmegača europa x 10 u Algoritam Profil Mozaik Megastore-u i ponešto neuobičajenom izdanju Booksine Škrabice na kojoj gostuje Izet Medošević koji će malo svirati, malo predstavljati svoju novu zbirku poezije Genij usamljenog čovjeka. Prije Škrabice možete se pridružiti Booksa Book Clubu koji će ovoga puta razgovarati o dva romana Marguerite DurasModerato cantabile i Tarkvinijski konjići.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu