Page arrow

Rasknjižje, 13. – 19.10.2014.

Large 2074d
Subota
11.10.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Aida, Sami Michael (Fraktura)
Ostarjeli Zaki Dali želi biti posljednji Židov u Bagdadu u eri Sadama Huseina i zbog toga je spreman na svakojake kompromise. Nazar al-Sayed, nesmiljeni došljak iz pustinje i šef tajne službe Mukhabarata, njegov je najbolji prijatelj, no Zaki unatoč tome ostaje lojalan i svojoj susjedi, mladenačkoj ljubavi Samiji. Jednog jutra, nakon cjelonoćne terevenke s Nazarom i mladim studenticama, Zaki na svojem pragu pronalazi polumrtvu mladu ženu, koju uz pomoć svog rođaka, prevrtljivog veterinara Jalila, uspije vratiti u život.

2. Alikvot, Jasna Horvat (Algoritam)
Prošlost oživljena u romanu relevantna je za sadašnjost. Prošlost je to koja, zbrojena i pomnožena, sa sadašnjošću tvori cjelinu na način kao što alikvot zajedno s brojem kojega je alikvot tvori cjelinu, neodvojiv od njega u tom specifičnom odnosu povezanosti, a opet svoj, samostalan u svojoj cjelovitosti i jedinstvenosti. U njihovu se prepletu uz već spomenute likove smještaju i brojni drugi, koji čitatelja uvode u avanturu, bilo da je riječ o naizgled sasvim običnoj Ružici koja je sve samo ne obična, bilo o matematičkim mudracima kao što su Pitagora, Eratosten ili Ulam.

3. Modri cvijetak, Raymond Queneau (Disput)
Roman se sastoji od dvadeset i jednog poglavlja u kojima se izmjenjuju epizode iz života dvojice likova koji se pojavljuju jedan drugom u snu ‒ vojvoda od Augea i Cidrolin ‒ s tom razlikom da se vremenski Cidrolinov život neprekinuto odvija tijekom 1964, dakle u vrijeme pisanja romana, a vojvodin se proteže u pet različitih povijesnih razdoblja, od XIII. stoljeća do Cidrolinove sadašnjosti. Vremenski skok ostvaruje se nakon svaka četiri poglavlja, dok se naposljetku u sedamnaestom poglavlju obojica ne susretnu u istom vremenu i na istome mjestu.

Publicistika:
1. Sve o glazbi, David Byrne (Planetopija)
Ovim djelom David Byrne slavi temu kojoj je posvetio svoj život – glazbu. U njemu ovaj uvijek zanimljiv i inovativan umjetnik govori o načinu na koji glazbu oblikuju vrijeme i mjesto, te kako je tehnologija za snimanje glazbe zauvijek promijenila odnos prema sviranju, izvođenju i slušanju glazbe. Kao povjesničar i antropolog, sociolog i zabavljač, u potrazi je za modelima/obrascima pokazuje nam kako su oni utjecali na njegov rad tijekom godina provedenih sa skupinom Talking Heads te tijekom suradnji s njegovim mnogim poznatim i manje poznatim suradnicima.

2. Knjiga mojih života, Aleksandar Hemon (V.B.Z.)
Ovdje ipak nije riječ o pukoj memoarskoj prozi. Knjiga mojih života, autorova prva ne-fikcijska knjiga, prkosi konvencijama i očekivanjima. Ona je efektna ljubavna pjesma barem dvama različitim gradovima: potresna oda korijenima i obiteljskim vezama; srčana posveta novom svijetu koji je prihvatio kao svoj i njime posvuda rasutim, manje ili više izblijedjelim tragovima prošlog. Poklonicima Hemonove fikcije Knjiga mojih života naprosto je nezaobilazno štivo; onima koji ga još ne poznaju ona je savršen uvod u jednog od velikih pisaca današnjice.

Književna događanja:

U srijedu i četvrtak dođite u Booksu na desetu, jubilarnu Reviju malih književnosti na kojoj ćemo vam predstaviti šestoro autora mlađe generacije iz Albanije.

Ostala književna događanja potražite ovdje.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu