Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 11. – 17.5.2015.

Large 2074d
Petak
08.05.2015.

Noviteti:

Proza:
1. Čulnost, Camillo Boito (Disput)
Knjiga sadrži tri priče talijanskog književnika Camilla Boita, čiji je lajtmotiv tema ljepote u svim njenim oblicima, posebice žene, ali i glazbe i umjetnosti. Sve su one prožete senzualnim i estetskim opsesijama, te kombiniraju dekadentno i mračno ozračje. Njegove pripovijetke kao da su od početka bile osuđene na tihu egzistenciju u dvostrukoj sjeni. Ponajprije u sjeni djela mlađeg mu brata Arriga, istaknutog književnika i glazbenika, a potom i u sjeni samog Boita kao arhitekta i jednog od najutjecajnijih modernih teoretičara arhitekture i restauriranja.

2. Knjiga priča, Igor Grbić (Hena com)
U dvadeset i tri maštovite priče Igor Grbić vješto rekonstruira načine na koje su kroz povijest priče bile pripovijedane i pisane, znalački dočarava razvoj kratkopričaštva i uvjerljivo reproducira diskurse iz bogate povijesti pripovjedaštva. Knjigu otvaraju priče bliske usmenom kazivanju, na njih se nadovezuju mitovi, legende i bajke, potom su tu i klasično strukturirane, realističke priče, a knjigu zatvaraju fantastika i priče u kojima se fabula i logika, a na koncu i sam jezik, rasipaju. Suvereno vladajući svim izvedbenim načinima koje odabere i vješto prilagođavajući izričaj epohama u koje priče smješta, Grbić ulazi u dijalog s tradicijom, ali ne u ulozi epigona, već poseže za dekonstrukcijom, parodijom, persiflažom.

3. Dobitnik, Borivoj Radaković (Naklada Ljevak)
Najnoviji tekst Borivoja Radakovića čudnovat je spoj sumorne i jetkim humorom prožete drame, ispisan brzim i duhovitim dijalozima u kojima se vješto kombiniraju replike kajkavaca i štokavaca. Likovi uzalud pokušavaju pobjeći od samih sebe i svoje sudbine, a u svemu tome djeluju toplo i posve stvarno. Radaković je uspio u onome u čemu je najbolji – stvaranju vrlo uvjerljive slike naše (birtijske) stvarnosti ispunjene gorko-duhovitim i živim dijalozima o političkim i općedruštvenim krivinama u kojima se nalazimo.

4. Tolba, Suzana Bosnić Majcenić (Funditus)
U Tolbi ulice nemaju imena, na kuće su zakačeni baloni, a mještani prihvaćaju i ono što bi se drugdje moglo činiti neprihvatljivim. U Ormar, kuću bez balona, neprestano dolaze stanari kojima je potrebna druga prilika. Između ostalih i pripovjedačica ove priče Nađ. Priču o Tolbi i njenim stanovnicima Nađ 'kroji' i 'šiva' na svoj način, pa pripovijedajući priču o sebi, razlistava slojeve Tolbinih žitelja i svakodnevice, ne sluteći tajnu koja će joj biti otkrivena. Mediteranski pejzaži puni mirisa i ljepote u kontrastu su s mračnim tajnama, čudnim navikama i općenito uvrnutim pojedincima i zajednicama Tolbe.

5. Djevojka u vlaku, Paula Hawkins (Mozaik knjiga)
Rachel svako jutro putuje vlakom na posao. Zna da će svaki dan vlak stati uvijek na istom semaforu, s pogledom na niz vrtova iza kuća. Jedna će joj kuća posebno zapeti za oko. Umislit će si da poznaje njezine stanare i nazvat će ih Jess i Jason. Njihov život – kako ga ona vidi – savršen je, za razliku od njezina koji se nakon razvoda počeo raspadati. A onda će se dogoditi nešto šokantno. Samo na minutu, prije nego što vlak krene dalje Rachel će shvatiti da život idilične obitelji nije tako savršen.

Publicistika:
1. Megapromjena, Daniel Franklin i John Andrews (Naklada Ljevak)
Godine 2050. na svijetu će živjeti 9 milijardi ljudi – u usporedbi sa 7 milijardi koliko ih je danas – a taj će broj kontinuirano rasti. Stanovništvo starije od 65 godina u najmanju će se ruku udvostručiti, a Azija bi 2050. mogla činiti više od polovine svjetskoga gospodarstva. Osim toga, tada bismo već trebali znati jesmo li sami u svemiru. Kakve druge megapromjene možemo očekivati – i kakav će biti njihov utjecaj?

Književna događanja:

Sezona književnih događanja dobrano je napredovala, a dio onoga što se nudi možete vidjeti ovdje. Tu pogledajte što vas ovoga tjedna očekuje u Booksi.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu