Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Rasknjižje, 10. – 16.2.2014.

Large 2074d
Subota
08.02.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Skriveno, Dino Milinović (MeandarMedia)
’Čitajući o sudbinama nerijetko anonimnih i opsesivnih protagonista nevidljive životne scene, osjećamo se, u ovom živopisnom i uzbudljivom tekstu svijeta, uhvaćeni u mrežu intriga, slučajnosti, vjerovanja u spas društva, zajednice. Između povijesti i žanra ovaj roman govori o neminovnom gubitku vjere, ideala, ali i o beskonačnosti ljudskog nastojanja da svijet bude bolji, koliko god su za to, nerijetko, ulog i cijena pojedinačni ljudski životi.’ (Miroslav Mićanović)

2. Od ponedjeljka do petka, Alice Peterson (Mozaik knjiga)
Gilly Brown sama je u Londonu, a društvo joj jedino pravi psić Ruskin i njezino društvo šetača pasa nekoliko puta dnevno. To joj je društvo najveća potpora i upravo je ono upozorava da je vrijeme da krene dalje poslije neočekivanog raskida zaruka i još bržeg vjenčanja svoga bivšeg zaručnika. Činjenica da je on stao pred oltar samo nekoliko mjeseci nakon raskida, dotukla ju je.

3. Duhovi, César Aira (Fraktura)
Stara je godina i na gradilištu nove zgrade s ekskluzivnim stanovima u Buenos Airesu nesnosno je vruće. Na gradilištu vlada potpuna pometnja: tu su budući vlasnici sa svojim arhitektima i djecom, radnici koji su još daleko od završnih radova, a na vrhu zgrade u prostorijama uz bazen stanuje obitelj čuvara gradilišta Raúla Viñasa. Među mnoštvom ljudi na gradilištu vrzmaju se i pojave koje vide samo Patri, najstarija kći obitelji Viñas, i njezina majka, ali one se na njih ne obaziru previše.

Publicistika:
1. Tropizmi 2, Darija Žilić (Litteris)
U svojoj knjizi Darija Žilić opisuje na koji način pjesnikinje, pjesnici, prozaisti i prozaistkinje danas u Hrvatskoj pišu, koje  književne postupke koriste, ali se istovremeno zanima i za to na koji način oni konstruiraju reprezentacije svijeta i što one znače u kontekstu u kojem nastaju. Pokazujući raspon književnih postupaka, odnos prema pjesničkoj/proznoj lokalnoj tradiciji, kritičarka pokazuje kako se autori i autorice odnose prema globalnim modelima, te je paradigma koja se pokazuje najčešće definirana sintagmom 'lokalno i kozmopolitsko'.

2. U svijetu pojmova, Olga Jambrec (Naklada Ljevak)
'Pojam! Svaki pojam ima svoj sadržaj, opseg i područje koje obuhvaća činitelj nekog djelovanja. U svijetu pojmova tražimo i nalazimo mnoge odgovore, proširujemo znanja, povećavamo područja djelovanja, dolazimo do novih spoznaja... Šireći svijet pojmova, jačamo utjecaj znanja. Svaki bi pojam mogao dozvati novu radoznalicu ili novog radoznalca, a znano je da njih krasi velika želja za novim spoznajama, za novim istraživanjima, dometima i postignućima.’ (Olga Jambrec)

Ostalo:
1. Žensko srce, Suzanne Steinbaum (Planetopija)
U ovoj knjizi dr. Suzanne Steinbaum donosi holistički program koji će pomoći ženama da se informirano i pravovremeno pobrinu za zdravlje svoga srca. Saznajte kako se hraniti i koliko vježbati, koje pretrage napraviti i kako uspješno upravljati neizbježnim stresom. Uz važnost mirnog sna, ispunjavajućih međuljudskih odnosa i hormonske ravnoteže, ne treba zaboraviti da je za zdravo žensko srce važno i emotivno ispunjenje, osjećaj zadovoljstva i vlastite vrijednosti.

Književna događanja:

Prvi dan u tjednu imate priliku navratiti u muzej Mimara i pridružiti se promociji knjige ‘Vrijeme je za gozbu’ Veljka Barbierija.

Dan poslije Fraktura vas poziva na promociju knjige ‘Stanje sumraka’, trećeg dijela trilogije Tabu Sibile Petlevski.

U srijedu možete birati između književne večeri ‘O ljubavi… s ljubavlju’ koju organizira udruga Nova stranica Zagreb i pjesničkog druženja ‘Stihovi o ljubavi na perzijski način’.

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu