Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Rasknjižje, 1. – 7.9.2014.

Large 2074d
Nedjelja
31.08.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Viši od mora, Francesca Melandri (Fraktura)
Kraj je sedamdesetih godina i Italija je u ratu. Na bombe, otmice i atentate vlast odgovara represijom i nultom tolerancijom, a strogo čuvani zatvor na Otoku postaje zemlja u malom: u njoj traje rat zatočenikâ i čuvarâ. Luisa to ne zna i dok se ukrcava u brod kako bi posjetila muža višestrukog ubojicu, uzbuđena je, ali samo zato što nikada nije vidjela more. Paolo poznaje situaciju, ali ne zna poznaje li još svoga sina – kako su one nekoć male ruke mogle prihvatiti oružje, kako su oni mili prsti mogli povući okidač, a srce prigrliti mržnju, osuditi na smrt?

2. Ubiti pticu rugalicu, Harper Lee (Šareni dućan)
Harper Lee piše jednostavnim, pitkim jezikom, neodoljivo zavodljivo, duhovito i često dirljivo, no nikad patetično. Ugrabivši pravi sretni trenutak u svjetlosti jednoga davnog ljeta, ta 'Jane Austen južne Alabame' napisala je divnu knjigu. Ona iz perspektive djevojčice Scout priča priču o odrastanju i diskriminaciji crnaca na američkom Jugu 30-ih godina prošlog stoljeća, ali pritom nudi puno više od priče o djetinjstvu i rasizmu – to je fascinantna priča o ljubavi, moralu, etici, pravdi, odgoju, hrabrosti, prijateljstvu, životnoj mudrosti... i zato je bila i ostala kultna lektira svih generacija.

3. Bračni zaplet, Jeffrey Eugenides (V.B.Z.)
U ovom romanu proslavljeni američki autor ponovno se dokazao kao vrstan pripovjedač, zabavan erudit, pisac čija proza teče glatko, a premrežena je brojnim literarnim referencama. Eugenides oživljava (pa dekonstruira) motivacijske elemente velikih romana 19. stoljeća, ali stvara priču suvremenu i svježu, novi veliki roman našeg stoljeća o mladim, pomalo izgubljenim ljudima koji su se našli u vrtlogu 'odrasla' života.

Ostalo:
1. Empatija, Roman Krznaric (Planetopija)
Empatija je najvažnija vrlina koju čovječanstvo mora razviti u 21. stoljeću kako bi opstalo i napredovalo, smatra Roman Krznaric. Globalne probleme poput ratova, govora mržnje, klimatskih promjena ili pak nezdravih odnosa ne možemo riješiti bez empatičnog postupanja u svakodnevnom životu. Kao odgovor na pitanje kako to činiti Krznaric je na temelju svojih opsežnih istraživanja utvrdio šest navika koje prakticiraju izrazito empatični ljudi. One mogu povećati kreativnost, poboljšati odnose te umanjiti predrasude i riješiti sukobe.

Književna događanja:

Sljedeći tjedan počinju dva festivala - Fališ, festival alternative i ljevice na kojem će biti zastupljene i književne snage te Festival svjetske književnosti. Prvi se odvija u Šibeniku, drugi u Zagrebu pa birajte!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu