Page arrow

Rasknjižje, 1. – 7.12.2014.

Large 2074d
Subota
29.11.2014.

Noviteti:

Proza:
1. Kristalni kardinal, Damir Zlatan Frey (Fraktura)
Govoreći o najljepšim i najšokantnijim stvarima bez zadrške, Frey kao u najboljoj kazališnoj predstavi izaziva i smijeh, i suze, i radost, i strah. Ovaj je roman portret umjetnika i njegova stalnog odrastanja, njegove borbe sa sistemom i protiv njega i stalnog prepuštanja djetetu u sebi. Iskren do boli, s mnogo autobiografskih elemenata, knjiga kazališnog redatelja, plesača i koreografa Damira Zlatara Freya jedna je od onih proza koje ostaju duboko urezane u čitateljevu svijest.

2. Portret umjetnika kao mladog psa, Dylan Thomas (Šareni dućan)
'Bio sam osamljeni noćni šetač i ustrajni stajač po uglovima«, piše ovaj velški bard – po kojem si je njegov poštovatelj Bob Dylan, navodno, nadjenuo prezime – no dvije su mu imenice, ili dvije supstance, odredile sudbinu i njima se predao puninom svoga bića i bogomdanog talenta: poezija i alkohol. 'Veselimo se i pijmo, sutra nas više nema', kaže jedan od junaka Thomasove proze, rezimirajući ono što je bilo u temelju njegovih pregnuća i posvećenosti, i zbog čega je skončao već u svojoj 39. godini... da bi postao legenda i zvijezda čiji sjaj dopire sve do naših dana.

3. Ex cathedra, Ferid Muhić (Izvori)
Zbirka četrdesetak kratkih pripovjedačkih bisera bosansko-makedonskog književnika Ferida Muhića, zapravo pjesnika, točnije filozofa, još točnije planinara, a najtočnije zaljubljenika u prirodu, u ljude. Autora koji je dosad objavio 37 knjiga, piše na bosanskom i makedonskom, a prevođen je na albanski, arapski, francuski, engleski, bahasu, njemački, poljski, ukrajinski, talijanski i turski jezik. I evo ga sada na hrvatskome prijevodu s makedonskog.

Poezija:
1. Godina nakon Egipta, Vera Vujović (Naklada Breza)
U razigranim pjesmama Vere Vujović, u njenoj zanesenosti i gotovo dionizijskoj opijenosti čudima života i prirode, u njenom, ne prenaglašenom, više ironičnom, kritičkom odmaku od stvarnosti (...) u minucioznoj percepciji kojom obuhvaća i doživljava stvari, oblikujući ih po mjeri ljepote, u njenom, u krajnjem ishodu, radosnom prihvaćanju života, prisutna je egzistencijalna drama koja određuje čovjeka.

2. Tintana olovka, Vera Vujović (Funditus)
'Bez imalo koketerije s čitateljem, bez ustupaka modi, ova zbirka nosi dah nekog prošlog vremena, u kojem je riječ bila točno i precizno plovilo za plovidbu rijekom, ili prevaljivanje udaljenosti od jedne do druge obale. Jesu li stvari doista takve kakvima ih vidimo? – pita se pjesnikinja, a mi joj odgovaramo: nisu. Svatko ih vidi na svoj način, a neki put između očiju i svijeta umećemo knjigu i ako je to, kojim slučajem, knjiga iluminiranog rukopisa, možemo reći da smo sretni i zadovoljni.' (Irena Matijašević)

Publicistika:
1. Spašeni iz Zagreba, Paul Schreiner (Fraktura)
Knjiga donosi tri svjedočanstva, tri nevjerojatne i istinite priče troje srodnika različite dobi koji su bili među rijetkima iz židovske zagrebačke zajednice koji su uspjeli preživjeti Holokaust. Ispovijedi Paula Schreinera, Ive Reicha i Medee Brukner pred čitatelja donose snažne i potresne priče o tome kako su uspjeli, često čudom, preživjeti uhićenja i logore, kako su se skrivali i bježali. Te je tri ispovijedi sakupio Paul Schreiner, jedan od najvrsnijih svjetskih inženjera keramike, nasljednik tvornice Armina Schreinera – jedne od najpoznatijih tvornica keramike u Hrvatskoj, ujedno i očevine, koju još uvijek nije uspio vratiti nakon što im je oduzeta 1941.

2. O Bogu i čovjeku, Zygmunt Bauman i  Stanisław Obirek (Naklada Ljevak)
Teoretičara Zygmunta Baumana i teologa Stanisława Obireka – i pored razlika u njihovim intelektualnim biografijama – veže ista potraga za odgovorima na pitanje o mjestu Boga u čovjekovu životu. Autori razgovaraju o jednom Bogu i mnogim bogovima, o toleranciji, traženju jedine istine, o vjeri, o tome što je religijska spoznaja, o odnosima između Boga i čovjeka, o ulozi slučaja u životu, o svojim učiteljima, a na kraju i o nadi. Stanisław Obirek ne skriva da je u zamislima Zygmunta Baumana pronašao potvrdu mnogih svojih razmišljanja. Zygmunt Bauman iznenađuje poznavanjem teološke problematike.

3. Osveta geografije, Robert D. Kaplan (Izvori)
Kaplan se nadovezuje na spoznaje, otkrića i teorije velikih geografa i geopolitičkih mislilaca iz bliske i daleke prošlosti te se osvrće na središnje točke u povijesti, a zatim baca pogled unaprijed na svijet u svim njegovim mijenama. Kaplan ponire u povijest glavnih žarišta tako što im analizira klimu, topografiju i udaljenost od drugih problematičnih zemalja. Na primjer, iz ruske su stepe s njezinom nemilosrdnom klimom i oskudnim raslinjem izniknuli tvrdokorni ljudi, dok su nacistički ideolozi potpuno izobličili geopolitiku, procjenjujući da bi velika njemačka država mogla progutati prostore koje su obuhvaćali Britanski Imperij i Sovjetski Savez.

Ostalo:
1. Budite odvažni, Brené Brown (V.B.Z.)
Na temelju dvanaestogodišnjeg istraživanja dr. Brené Brown razotkriva kulturalni mit koji ranjivost prikazuje kao slabost, tvrdeći da je priznavanje vlastite ranjivosti i nesavršenosti zapravo najtočnija mjera naše hrabrosti. Brené Brown objašnjava da je ranjivost srž mučnih emocija kao što su strah, tuga i razočaranje te rodno mjesto ljubavi, osjećaja pripadnosti, radosti, empatije, inovativnosti i kreativnosti.

Književna događanja:

Ako ste u Rijeci, u utorak možete prisustvovati promociji knjige 'Hrvatska i ljevica' Antuna Vujića, a ako ste u metropoli, onda navratite do Ogrizovića gdje će se održavati promocija zbirke pjesama 'Na otvorenom kraju' Nikice Petraka.

Dan poslije nudi vam se razgovor s poznatom španjolskom spisateljicom Rosom Montero i promocija njezine knjige Luđakinja u nama.

U četvrtak navratite do Knjižnice Ivane Brlić Mažuranić gdje će svoju novu zbirku pjesama 'Tintana olovka' promovirati Vera Vujović.

U petak od 6 popodne obavezno dođite k nama u Booksu na tulum – slavimo 10. rođendan!

Ostala književna događanja potražite u Servisnima.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu