Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Raperi vs. Shakespeare

Large aesop rock
Četvrtak
08.05.2014.

Tko je imao (ima) najširi vokabular? To je bar lako, reći će vam svaki knjiški crv: najširi vokabular imao je gospodin William Shakespeare!

Matt Daniels, stručnjak za baze podataka, bacio se na istraživanje, te usporedio Shakespearea i 85 rapera tj. širinu njihova vokabulara i došao do vrlo zanimljivih, neki će reći i zapanjujućih rezultata.

Za istraživanje je koristio po prvih 5000 riječi iz sedam Shakespeareovih djela (dakle ukupno 35.000 riječi) i po prvih 35.000 riječi svakog od rapera (što bi bilo otprilike tri do pet studijskih albuma). Također je uključio i Mellvileovog Moby Dicka (i ovdje je korišteno prvih 35.000 riječi). Evo dijela rezultata:

Apsolutni broj 1 je izvođač Aesop Rock koji u prvih 35.000 riječi koristi čak 7392 različite riječi!

Na broju dva, što nas kao velike fanove Wu-Tang Clana ne čudi, nalazi se GZA s rezultatom od 6426 različitih riječi.

Treći je Kool Keith – 6238, a odmah tu negdje je i glasoviti književnik Herman Melville – 6022.

Shakespeareov rezultat je 5170, a ispred njega nalazi se još desetak rap izvođača. Negdje pri začelju je 50 Cent (3591), Tupac je nešto bolji (3970), dok je Eminem otprilike na sredini skale (4494) i nešto je slabiji od Shakespearea. Ne radi se o superozbiljnom znanstvenom istraživanju, ali je više nego zabavno. Cijelu grafiku pogledajte ovdje.

izvor: mdaniels
foto: Aesop Rock, tip s najširim vokabularom među raperima i šire (vincewilcox)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu