Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pulitzer i Orange 2012.

Large naranca
Utorak
17.04.2012.

Kao što možete pročitati u našim Blitz vijestima, ove godine nije dodijeljena Pulitzerova nagrada za fikciju. Žiri u kojim je predsjedala ugledna urednica Susan Larson, a u kojem su još i kritičarka Maureen Corrigan te romanopisac i bivši dobitnik Pulitzerove nagrade Michael Cunningham, odlučio je kako niti jedna knjiga nije zadovoljila standarde.

Među nominiranim su bili romani Train Dreams, autor kojeg je Denis Johnson, zatim Swamplandia! Karen Russell i The Pale King Davida Fostera Wallacea.

No, zato su dodijeljeni Pulitzeri u drugim književnim kategorijama. Stephen Greenblatt je dobio nagradu u kategoriji General Nonfiction i to za knjigu The Swerve: How the World Became Modern. John Lewis Gaddis je dobio nagradu za Biografiju, a koju je zavrijedio knjigom George F. Kennan: An American Life. Tracy K. Smith je dobila nagradu za poeziju, za zbirku pjesama Life on Mars. Pulitzer za dramu dobila je Water by the Spoonful Quiara Alegria Hude, dok je nagrada u kategoriji za povijest pripala Manningu Marableu za Malcolm X: A life of Reinvention. Opera u dva čina Silent Night Kevina Putsa dobila je Pulitzera u glazbenoj kategoriji ove najvažnije američke nagrade za publicistiku.

I dok u Americi neće biti dodijeljena Pulitzerova nagrada za fikciju s druge strane bare objavljene su kandidatkinje za nagradu za najbolje fikcionalno djelo neke autorice na engleskom jeziku - Orange Prize. Riječ je o sedamnaestom izdanju nagrade koja se dodijeljuje za kvalitetu fikcionalne književnosti koju pišu žene.

Među ovogodišnjim kandidatkinjama su tri Amerikanke - Anne Patchett, koja je dobila ovu nagradu prije deset godina, Madeleine Miller i najstarija među ovogodišnjim autoricama koje konkuriraju za nagradu, 84-godišnja Cynthia Ozick, jedna Britanka, Georgina Harding, koja konkurira romanom Painter of Silence, koji se dešava u poslijeratnoj Rumunjskoj, jedna irska književnica, Anne Enright, inače bivša dobitnica nagrade Booker, koja je nominirana za The Forgotten Waltz, te Kanađanka Esi Edugyan, koja je prošle godine bila nominirana za nagradu Man Booker za roman Half Blood Blues. Laureatkinja će biti poznata na ceremoniji u Londonu 30. maja.

foto: WGyuri (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu