Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Promocije nacionalnih književnosti

Large book promotion
Ponedjeljak
21.05.2012.

U sklopu ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče (FEKP) u Booksi će se u ponedjeljak, 28.5., u 12:00 sati održati radni sastanak s temom različitih modela i programa promocije nacionalne književnosti na kojem će uz predstavnike hrvatskih kulturnih institucija i organizacija sudjelovati i niz gostiju iz stranih organizacija koje se bave promocijom nacionalnih književnosti.

Vjerujemo da je promocija nacionalne književnosti kako u zemlji tako i u inozemstvu jedna od ključnih strategija za stvaranje kvalitetne književne produkcije, održavanje vitalnog tržišta knjiga te očuvanja digniteta književničke profesije. Upravo je zbog toga cilj ovog susreta razmjena iskustava s onim zemljama koje već godinama sustavno provode nacionalne programe promocije domaće književnosti, a usporedive su s Hrvatskom po broju stanovnika, BDP-u ili iskustvu tranzicije.

Tako je među gostima ovogodišnjeg FEKP-a niz stručnjaka koji rade na programima promocije nacionalne književnosti u okviru nekoliko stranih institucija: Alexandra Büchler iz organizacije LAF (europska platforma za književnu razmjenu Literature Across Frontiers), Bas Pauw iz DFL-a (Nizozemska zaklada za književnost), Janis Oga iz Letonskog književnog centra (Latvian Literature Centre) te Katja Stergar iz Slovenskog Centra za knjigu i mreže Traduki (europska mreža za promicanje književnosti i knjiga, u koju su uključene Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Njemačka, Rumunjska, Slovenija, Srbija i Švicarska).

Teme o kojima će biti riječi tiču se zakonske regulative i institucionalnog okvira unutar kojega se vrši promocija nacionalne književnosti, konkretne financijske potpore piscima, izdavačima, promotorima te prevoditeljima na druge jezike, promocije književnosti kroz književne manifestacije, javne knjižnice ili druge organizacije, prezentacije autora i djela na međunarodnim sajmovima knjiga i tome slično.

U skladu s navedenim, ovaj radni sastanak započet će promišljanje o načinima sustavne brige o knjizi na državnoj razini te dobrim praksama koje nama u Hrvatskoj mogu poslužiti za olakšavanje trenutno alarmantnog stanja s knjigom.

foto: kevin yezbick (flickr)

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 34047826 724718680985742 354378932708966400 o 30.05.2018.

'Čvrsti okviri mogu osloboditi kreativnost'

Razgovarali smo s Jan Carson, sjevernoirskom prozaisticom, gošćom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage korana 09.06.2015.

'Naš novi val kratkih priča nema rod'

Završavamo predstavljanje mladih kratkopričaš(ic)a kroz razgovor s Koranom Serdarević.

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage luiselli 04.06.2015.

Kako ovladati materinjim jezikom

Razgovarali smo s Valeriom Luiselli, mladom meksičkom autoricom s njujorškom adresom koja je gostovala na FEKP-u u Zagrebu.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage roman simic 21.05.2015.

Opaka magija kratke priče

U povodu skorog 14. Festivala europske kratke priče, razgovaramo s kreativnim direktorom i urednikom Romanom Simićem Bodrožićem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage fekp 13.06.2014.

Želim te, pričo!

FEKP je prošao, a ostaju nam tek slike, priče, uspomene - i kratki raport Kristine Špiranec s mjesta radnje.

Piše: Kristina Špiranec

Intervju
Homepage wieringa 12.06.2014.

Kratka priča mora biti moćna

Razgovarali smo s Tommyjem Wieringom, nizozemskom književnom zvijezdom, karizmatičnim sugovornikom i gostom FEKP-a.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu