Page arrow

Priznanje Selvedinu Avdiću

Large sedam strahova
Četvrtak
06.02.2014.

"Ma jel moguće da je pet godina prošlo?", Mika će dodajući mrkvu Ani.

"Ako dobro zbrajam, a utvaram si da je tomu tako, o čemu svjedoči i trofej s matematičke olimpijade u mojoj vitrini, danas je 2014., Selvedinovih Sedam strahova objavljeno je 2009., 2014 minus 2009 jednako je 5", Ana uze veliku narančastu mrkvu, upiknu je u Snješkovu glavu načinivši mu nos.

"Djeco draga, u književnosti, pet godina je ništa, treptaj oka", dometnu Lokotar i skoči do Snješka, pa ga zagrli, "Fotkaj nas, no hajde, što čekaš."

Ana okinu par puta.

Slike su bile sve jedna ljepša od druge. Snješko je u svojim snježnim rukama držao britanski Guardian.

"Jel se vidi tekst?", Kruno se nadvije nad veliki displej Aninog službenog fotića marke Nikon, "Odlično, blututaj mi to odmah na facebook!"

"Pet godina, a ko da je jučer bilo", Mika će dragajući skupocjeno krzno polarne lisice koja se otmjeno ovila oko njezina vrata, "Bome, svaka čast našem Selvedinu."

"Ako smijem dodati, svaka čast i Nicholasu Lezardu koji nije štedio riječi hvale na račun Seven Terrors", Ana odloži fotić, pa dohvati bocu vrsna pjenušca i stade je drmusati amo-tamo.

Kruno, koji je u međuvremenu preoteo Guradian iz Snješkovih debelih ruku, uze riječ: "Slušajte ovaj dio: It is the most extraordinary novel: and, as far as I can tell from its readability, very well translated by Coral Petkovich, too."

"Dobro kaže čovjek Nicholas…"

Uz oštar prasak, čep šibnu put olovna neba, a za njim odmah poteče zlaćani, mjehurićasti nektar. Kruno hitro vrati novine Snješku, te podmetnu kristalne čaše, a u svakoj od njih ležala je po jedna jagoda. Pjenušac pade po tustim, crvenim jagodama.

Djelatnice Bookse i legendarni urednik Algoritma nazdraviše ne obraćajući pažnju na sumrak koji se upravo prikradao iz pravca Bauerove.

Cijeli tekst Nicholasa Lezarda o romanu Sedam strahova Selvedina Avdića pročitajte na stranicama Guardiana.

Iskrene čestitke!

foto: Lauren Tucker

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu