Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Prix Goncourt Alexisu Jenniu

Large 2535
Nedjelja
06.11.2011.

Alexis Jenni ovogodišnji je dobitnik nagrade Goncourt, najuglednije francuske književne nagrade. Jenni je nagradu dobio za svoj debitantski roman L'art francais de la guerre (Francusko umijeće ratovanja), priči iz doba francuskih kolonijalnih ratova u Alžiru i jugoistočnoj Aziji. Jenni, inače 48-godišnji profesor biologije u jednoj srednjoj školi u Lyonu, izabran je u prvom krugu i to s 5 glasova protiv 3, objavio je žiri iz restorana Drouant gdje se tradicionalno okuplja.

"Ova nagrada me čini jako sretnim. Volio bih reći da mogu sljedeći put napisati bolju knjigu, ali ne vidim kako je to moguće", rekao je Jenni zahvaljujući žiriju na nagradi.

Knjiga L'art francais de la guerre je i prije nego što je objavljeno da je osvojila nagradu Goncourt bila svojevrsni književni hit u Francuskoj, s više od 56 tisuća prodanih primjeraka. No, iako načelno prestižnog karaktera, budući da laureat dobiva samo ček na simboličnu cifru od od svega 10 eura, Goncourtom nagrađeni naslovi se prosječno prodaju u 400 tisuća primjeraka.

Laureati nagrade Goncourt, koja se dodjeljuje od 1903. godine  bili su Marcel Proust (1919.), Andre Malraux (1933.), Simone de Beauvoir (1954) i Marguerite Duras (1984.). Zanimljivo je i da je Alexis Jenni 48-godišnjak, a upravo je jedan od najvećih skandala u povijesti Nagrade Goncourt 1919. godine izbio zbog činjenice da je tadašnji dobitnik, Marcel Proust, imao 48 godina kad je dobio nagradu. Prema mišljenju javnosti Goncourta je te godine trebao dobiti danas širem čitateljstvu nepoznati Roland Dorgelès za roman o Prvom svjetskom ratu Les Croix de bois. Naime, Goncourt se tad dodjeljivao za prozno djelo autora u usponu, a iako je imao 48 godina i nije više bio mlad Proust nije prije toga objavljivao, pa je nagrada mogla biti njemu dodjeljena.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu