Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Predstavljen Festival svjetske književnosti

Large fsk
Utorak
25.08.2015.
U zagrebačkoj Knjižnici Bogdana Ogrizovića danas je predstavljen Festival svjetske književnosti koji će se održati od 3. do 11. rujna u Zagrebu. Organizator festivala je izdavačka kuća Fraktura.
Na predstavljanju su govorili Seid Serdarević (Fraktura), Vladimir Stojsavljević (Ministarstvo kulture), Dean Šoša (HRT 3), Željko Marcijuš (Moderna galerija Josip Račić) i Marko Šunjić (Fibra). 
Serdarević je najavio više od 50 programa u kojem će gostovati oko 70 autora koji dolaze iz skoro 20 zemalja. Ovogodišnje, treće izdanje Festivala uvodi filmski program, kao i program posvećen autorskom stripu čiji je cilj pokazati da je riječ o zanimljivoj umjetnosti ravnopravnoj književnosti.
Stojsavljević je naglasio da Ministarstvo kulture podržava ovaj Festival (moralno i financijski), pogotovo u sklopu godišnjeg programa Rendez-vous koji ugošćuje francuske umjetnike u Hrvatskoj. 
Šoša je objasnio da HRT ima cilj popularizirati književnost i čitanje, te stoga medijski pokriva svaki veći književni festival. Najavio je sadržaje koje HRT priprema, od gostovanja festivalskih autora pa do prikazivanja filmskih adaptacija književnih djela među kojima se opsegom i kvalitetom izdvaja četverosatni ruski film Braća Karamazov iz 1969.
Marcijuš je u emotivnom izlaganju najavio izložbu u Modernoj galeriji koja se otvara 1. rujna. Izložbu čine slike nastale po književnim motivima iz djela gostujućih autora. Marcijuš je naglasio poveznicu između raznih osjetila, kao i između različitih umjetnosti, zbog čega umjetnici trebaju težiti interdiscipliniranosti i multimedijalnosti. Kolegi Stojsavljeviću sugerirao je i spajanje Ministarstva kulture s Ministarstvom turizma, no za raspravu o tom prijedlogu ipak ćemo pričekati neku drugu sezonu. 
Naposljetku, urednik Fibre, Marko Šunjić, predstavio je program posvećen stripu, ružnom pačetu umjetnosti. Pohvalio je selektora Vladimira Šagadina čiji program daje presjek domaćih i inozemnih događanja. Naglasio je da u stripu već dugo postoje autori i djela koji nadilaze okvire popularnih akcijskih stripova, pri čemu se naročito izdvaja stripaški francuski novi val iz 1990-ih (iz kojeg nam na Festival dolazi strip scenarist i ilustrator Étienne Davodeau). 
Serdarević je uputio i na druge zanimljive programe: nastavljaju se matineje za srednjoškolce (u sklopu kojih će u školsku lektiru 'upasti' Maša Kolanović, Neven Orhel i Tomislav Zajec), a ove će se godine prvi put održati i kritičarska radionica za studente koji će tekstovima pratiti festival, pod mentorstvom mladih, ali iskusnih autora: hrvatskog kritičara Svena Popovića i slovenske kritičarke Dijane Matković.
Sva događanja odvijaju se u Kinu Europa ili Knjižnici Bogdan Ogrizović. Detalje o ogromnom festivalskom programu možete pronaći na službenoj stranici. Među medijskim pokroviteljima festivala je i portal Booksa.hr pa na ovim stranicama tokom sljedeća tri tjedna možete očekivati vijesti, preporuke, kritike i reportaže vezane uz Festival svjetske književnosti.

foto: FSK
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

U fokusu
Homepage svilar foto 16.09.2014.

Anatomija jednog festivala

Završio je Festival svjetske književnosti koji je odgovorio na najvažnije pitanje za takvu manifestaciju: zašto uopće postoji?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu