Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Persepolis nije za djecu?

Large persepolis
Srijeda
20.03.2013.

Persepolis, iranski strip kojeg je napisala i nacrtala Marjane Satrapi, ima reputaciju jednog od najboljih stripova svih vremena. Strip, koji govori o odrastanju djevojčice u Iranu tokom Iranske revolucije, zbog svoje kvalitete i zbog tematike ušao je na popis lektire u različitim zemljama diljem svijeta. Međutim, općinska vlast u Chicagu naložila je da se strip odstrani iz školskih knjižnica zbog 'neprikladnih izraza i slika'.

Nakon prosvjeda i brojnih kritika, javne srednje škole ipak su odlučile povući zabranu i vratiti strip u knjižnice. Institucija Chicago Public Schools objasnila je razloge prvotne zabrane: "Htjeli smo biti sigurni da će djeca iz stripa zapamtiti poruku o nehumanosti, a ne slike ljudi koji uriniraju po drugim ljudima ili slike mučenja. Nemamo prigovor na vrijednost ovog umjetničkog djela. Samo želimo biti sigurni da će, jednom kad ustupimo taj strip našim učenicima, ti učenici biti dovoljno zreli i obrazovani da cijene to djelo."

Glasnogovornica sindikata profesora iz Chicaga Stephanie Gadlin oštro je osudila zabranu kao 'orvelovski novogovor' i dodala da je navedeni strip zabranjen jedino još u Iranu. Navodi da je vlastima strip neprihvatljiv jer uči djecu "propitivanju autoriteta, klasne strukture, rasizma i rodnog pitanja." Američko udruženje knjižnica (American Library Association) također je osudilo zabranu, navodeći da se radi o cenzuri i teškom kršenju učeničkih prava na pristup informacijama.

Sama Satrapi osudila je cenzuru i odbacila ideju da će učenici biti šokirani slikama mučenja. "U stripu nema slika torture... Učenici sedmog razreda imaju mozak i vide svakakve stvari u kinu i na internetu. Ovo je crno-bijelo rezoniranje i u stripu ne prikazujem ništa iznimno strašno. To je krivi argument. Moraju dati bolje objašnjenje", kaže Satrapi.

Strip je ipak vraćen u knjižnice. Naposljetku, ostaje posve nejasno zbog čega su se škole Chicaga upravo sad odlučile na zabranu ovog stripa.

izvor: The Guardian
foto: Xesc

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu