Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Pedeseto Goranovo proljeće

Large ivan goran kovacic
Utorak
19.03.2013.

Večerašnjim svečanim otvorenjem u VIP klubu u Zagrebu započinje jubilarno pedeseto izdanje najvažnije godišnje pjesničke manifestacije u Hrvatskoj, utemeljene 1964. godine u spomen na velikog Ivana Gorana Kovačića. Iako bi u normalnim okolnostima bilo savršeno bespredmetno u ovom kontekstu spominjati razne krvoločne idiote, u svjetlu recentnih događaja čišćenja Lijepe naše od 'gostiju' ove zemlje ne možemo ne napomenuti da ovo slavlje proljeća i poezije u Lukovdolu strahovito iritira ustašoide koji svake godine u ovo vrijeme rigaju vatru na spomen Gorana i Vladimira Nazora. (Uostalom, nedavno su se i iz samog vrha HDZ-a mogli čuti zahtjevi za ukidanjem financiranja Goranovog proljeća.) A još ako se, kojim slučajem, na Goranovom proljeću pojavi i koji pjesnik iz Srbije sa rukovetom svojih pjesama mržnji nema kraja. Baš kao što je to bilo na pretprošlom izdanju ove manifestacije. Evo što je tad napisao stanoviti Velimir Mabić:

Ove godine 48. put imali su priliku i na potezu su bili 'pravdoljupci i humanisti', koji su i ovih dana, kao i svake godine u ovo proljetno vrijeme, došli na Goranovo proljeće i dodjeljujući 'prestižne' nagrade kreštali, urlali i kokodakali protiv jezika mržnje. Ili će prije biti da su ti samoproklamirani 'pravdoljupci i humanisti' ustvari veliki licemjeri, dvoličnjaci i konvertiti...
U svim programima ukupno sudjeluje tridesetak domaćih i desetak inozemnih pjesnika iz Španjolske, Mađarske i Slovenije, te kao lijek za teški oblik jugo-nostalgije organizatora, i iz Srbije, Crne Gore i Makedonije. Ne mogu hrvatska 'guzolizna deca komunizma' ni sata izdržati bez svoje 'srbijanske bratije' iz vremena 45-godišnjega jugoslavenskog primirja. I to me, priznajem, strašno iritira. Do bijesa i nepodnošljivosti! 

Udruženi desničarski front trudi se maknuti ime pjesnika iz naziva škola, mjesnih zajednica, ulica i slično. I iz Hrvatske čiste stranke prava oglasili su se kako bi pomeli to mrsko im ime:

"Mi, čisti pravaši, protivimo se, 20 godina nakon demokratskih promjena, da objekti izobrazbe mladih naraštaja nose imena pjesnika mržnje... Ovaj pripadnik totalitarističkog partizanskog pokreta i 'odnarođeni' Hrvat stihove je pisao po naputku velikosrpskoga ideologa i Brozova intimusa Milovana Đilasa", navodi se u priopćenju iz HČSP-a kojim se zahtijeva micanje Gorana iz naših škola.  

Prije nekoliko tjedana je i zagrebački biskup Valentin Pozaić u svom zloglasnom zazivanju 'nove Oluje' pozvao na svojevrsni damnatio memoriae Ivana Gorana Kovačića, kompletno brisanje pjesnika iz kolektivnog pamćenja, a što naravno podrazumijeva i ukidanje Goranovog proljeća.

"Neo-komunisti nadmašili su paleo-komuniste. Kao da su nošeni slovom i duhom njihove himne humanosti, zapravo one ‘ode mržnji’, sotonskog nadahnuća: 'Mrzimo vas'. Da - ta 'oda mržnji' živi i danas, i truje ljudske duše. U autorovo se ime, još uvijek svake godine, održavaju skupovi i dijele prestižne nagrade."

Šovinistima kojima je toliko mrsko Goranovo proljeće kao okupljalište 'guzolizne dece komunizma', jugonostalgičnih stihoklepaca, pravdoljubaca, humanista i pedera posebno će biti drago kad čuju da će ovogodišnju manifestaciju otvoriti Le Zbor. Sutra će se program nastaviti dodjelom nagrada u Goranovom rodnom Lukovdolu.

Goranov vijenac dobit će Branko Čegec, a nagradu Goran za mlade pjesnike Stipe Odak. U glazbenom dijelu programa nastupit će Arsen Dedić, također nekadašnji pjesnički laureat, nakon čega pjesnici i njihovi gosti odlaze u Rijeku gdje će biti održane pjesničke večeri.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu