Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Okrugli stol: Važnost i uloga neprofitnih medija

Large 1727
Petak
02.10.2009.

Serija okruglih stolova pod nazivom Doba medija ima za cilj kroz različite aspekte i poglede razmotriti medijske kulture i politike u Hrvatskoj, a prvi u nizu posvećen je neprofitnim medijima, točnije razmatranju njihove važnosti i uloge u hrvatskom društvu i medijima.

Uvodne riječi dat će Sanjin Dragojević (Fakultet političkih znanosti), Toni Gabrić (H-alter.org), Hajrudin Hromadžić (Filozofski fakultet), Nina Obuljen (Ministarstvo kulture RH), Cvjetana Plavša-Matić (Nacionalna zaklada za razvoj neprofitnih medija) i Andrea Zlatar (Filozofski fakultet). Moderator je novinar Igor Lasić.

Okrugli stol organizira portal Kulturpunkt.hr (Udruga Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva i Savez udruga Klubtura) u suradnji s partnerskim portalima Booksa.hr, Cunterview.net, H-alter.org, Teatar.hr i ZaMirZine.NET.


U posljednjih nekoliko godina javljaju se neprofitni mediji (nerijetko u formi portala) koji nisu, poput masovnih i tradicionalnih medija, vođeni logikom stjecanja profita, već isključivo i jedino prijenosom relevantnih informacija i tema koje su od javnog interesa. Iako bi upravo ovakav pristup trebao biti u temeljima javnih medija, oni su u sve većoj sprezi s političkim i ekonomskim aparatom koji umanjuje njihovu javnu svrhu. Stoga uloga i važnost neprofitnih medija postaje još važnija, a njihova obveza da teme i događaje prate objektivno, kritički i s distance još ozbiljnija. Osim toga, činjenica da se često bave sadržajima koji su potpuno zanemareni u masovnim medijima (kao što je primjerice slučaj s nezavisnom i suvremenom kulturom) pokazuje nam da upravo oni predstavljaju oaze medijskih manifestacija u zemlji. Međutim, zbog izostanka strukturnih medijskih i kulturnih politika njihov opstanak i razvoj pod stalnim je znakom pitanja.

Kako je Booksa dio inicijative koja je pokrenula razgovore na ovu temu, pozivamo sve čitatelje našeg portala na okrugli stol u utorak, 2. listopada u 12 sati u Hrvatski novinarski dom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu