Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

O postanku svijeta

Large gospon
Srijeda
11.06.2014.

Prvo je bila kmica i nikaj vu toj kmici. Onda rekoše nek bu zemlja i nebo iznad nje. I nek bu svjetlost. Kak je rečeno tak i bi. I nek bu zelenilo, i voda i vu toj vodi nek buju morski pesi, oktopusi, srdelice i kornjača Korni i sve dalje kak već ide. Na kopnu nek se sprešetavaju pande, kokoši, Ti-rexi, pa nek bu i pčelica i niškorisnih muha i sve dalje kak već ide po redu i zakonu.

Neka raste pšenica bjelica, kuruza, voće i povrće. I lubenice! Plus nektarine i kruškice, i oku ugodne gladijole…

I tak, dan za danom, sve se nekak uredi, al opet – nekaj fali, samo kaj?

Peti dan Gospon se domisli i reče: bilo bi baš fajn kad bi sve ovo kaj se dela neko zabilježil. I stvori Gospon literate i reče im: Evo vam laptope, pa lijepo sve bilježite, evo vam i stickove, pa kad nekaj dokončate – prehitite mi na stick, pa bum ja to poslije izlektoriral, prelomil i u kožu teleću uvezal.

Je, a kaj nek bilježimo?

Sve kaj vidite plus ono kaj vam je vu mislima, sve po redu hićite na papir.

I ostavi ih Gospon nek tipkaju, te načini još neke ljude da delaju na zemljici i obavljaju sve druge teške poslove.

Kad se vrnu k literatima, ovi zagrajaše: Je, ovak to ne bu išlo, Gospon, kruli nam vu želucima, kaj ne bi mogli urediti da nam se tu i tam dodijeli nekaj vu gotovini?

I stvori Gospon grandioznu hižu, Ministarstvo kulture, i uredi nek se svako toliko daju potpore literatima. Stvori im povrh svega i Booksu da imaju kam na kavicu popodne, pa onda i knjižnice, festivale i sve ostalo kak se šika. I vrnu se opet i vidje ih u dvije grupe. Je, pa kae sad ovo? Da su se nekaj porječkali i da buju sad u dva društva: književnici i pisci.

Jezuš, promrmlja Gospon, pa ode dalje svojim poslom odlučan u namjeri da k literatima ne bu tako skoro dolazil.

Dvije tisuće četraneste poslije Krista iz DHK-a odaslaše Izjavu o diskriminatorskom odnosu Ministarstva kulture prema njima. Odmah potom oglasi se i predsjednik HDP-a kontraizjavom. Prenosimo samo male dijelove:

DHK:

"U 2012. od pedeset dodijeljenih stipendija, našim je članovima dodijeljeno dvanaest, za 2013. od pedeset i tri dodijeljene su samo tri stipendije, za 2014. broj stipendija nije se mijenjao."

HDP:

"Drugarica Izborna Skupština kaže kako je u 2012. od 50 dodijeljenih stipendija njima išlo samo 12, a 2013. od 53 samo 3. Ljudi moji, je li to moguće…  u nas na tri desničara pedeset ljevičara … (jer kažu, kriteriji prema kojima je HDP privilegiran su jasni, a ne kažu koji su). Ili je možda povjerenstvo u rukopisima tražilo dobru književnost? Pa je u društvu od 547 članova jedva iscijedilo 3 dobra…"

Obje izjave u cijelosti možete pročitati na gorepostavljenom linkovlju.

izvori: DHK, HDP
foto: Chuck Coker

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu