Page arrow

Novi dvobroj Teme

Large tema
Ponedjeljak
24.02.2014.

S nestrpljenjem kakvo osjećaju još samo djeca iščekujući Djeda Mraza, tog bjelobradog goniča sobova i darivatelja nad darivateljima, pogledavali smo niz Martićevu, iz dana u dan, iz tjedna u tjedan, sve se nadajući da će poštar Sebastijan donijeti novi dvobroj Teme. On bi se svaki dan ukazao s velikom poštarskom torbom i već nam izdaleka, onako pomalo sadistički, niječnim mahanjem glave davao do znanja da ni tog dana nemamo sreće.

Već smo počeli sumnjati u starog raznosača pisama.

"Što ako je Tema već izašla, pa je sad s guštom on i žena čitaju prije spavanja?", zapitala je Dunja nervozno se poigravajući dredloksima.

"Nemoguće", Ana će rezolutno, "on je državni službenik, ne bi se usudio hotimično počiniti tako težak prekršaj."

"Yeah, right…", uzvrati Dunja cinično.

"Kaj?"

"Dirljivo je koliko si ponekad naivna, honey."

Petar M., koji je sjedio na klupici, grickao kruh i čitao Ciorana, ubaci se u razgovor: "Da sam na vašem mjestu, nazvao bih Čegeca i provjerio."

"Izvrsna ideja!", Ana je već dohvatila Galaxy, ali Dunja joj ga u hipu oduze i sakrije ispod džempera koji neodoljivo podsjeća na džempere kakve je nosio Kurt Cobain.

"Što ti je, vrati moju stvarčicu, želim nazvati Čegeca."

"Ni slučajno", Dunja će ljutitim šapatom, "Ako ga nazoveš, naslutit će da smo veliki fanovi časopisa Tema."

"Pa kad jesmo."

"Da, honey, ali to je totalno uncool ponašanje. Nikad ne razotkrivaj naše slabosti. Naročito ne izdavačima književnih časopisa."

Ana stavi ruke na bokove: "Vrati mi Galaxy, u protivnom – očerupat ću ti dredlokse!"

"C'mon, make my day, bitch", ledeno će Dunja.

Dvije službenice Bookse, inače dobre prije, počele su borbeno kružiti jedna oko druge. Smiješio nam se senzacionalni catfight, ali onda je nečija sjena pala na sve nas. Bijaše to poštar Sebastijan: "Mir, djeco, donosim novi dvobroj Teme!"

*

Ogrnute vojničkim ćebencetom Ana i Dunja sjedile su na klupi i zajednički, sve do kasno u noć, prelistavale voljenu Temu. Činilo se kao da se i Mjesec Žut nalukava preko njihovih ramena ne bi li ulovio koji pasus.

*

Razotkrivamo samo dio delicija iz Teme 5/6: Čegec otvara tekstom obećavajućeg naslova Sužavanje područja borbe, G. Duhaček razgovara sa Sonjom Bennet, D. Žilić razgovara s Jasminom Vrbavac, a između toga prostire se tema Teme – Što je (nama) Oulipo?

Što je onda, k jarcu, Oulipo? Krema za omekšavanje kurjih očiju? Doznajmo u novoj Temi!

izvor i foto: promomaterijal

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu