Page arrow

Narodska princeza Kate ipak je plavokrvna!?

Large 2400
Ponedjeljak
04.07.2011.

 
God save the queen
We mean it man
We love our queen
God saves

 
Johnny Rotten
 
 
Nakon što je završila gungula oko vjenčanja kraljevskog para William i Kate (predlažem da ih se analogno Brangelini naziva Killiam) vijesti o najvažnijem nam paru počele su stizati na kapaljku. Alas! Stvari su tihe, štoviše, puno pretihe. Toliko je sve tiho da moramo koristiti rijetke prilike koje nam se nude da vidimo suncem okupan i u božansku svjetlost umočen kraljevski par.

Tako se u nedostatku boljega danima pričalo o posjetu kraljevskog para četvrtfinalu Wimbledona. No, britanski mediji toliko su jaki da su stvari uspjeli podići na najnevjerojatnije duhovne platforme. Stotine kartica ispisano je procjenama mogućih reperkusija koje će na um velike britanske teniske nade Andyja Murreya, kao i na svjetski tenis uopće, imati posjet kraljevskog para Wimbledonu – manje Williama a više Kate, dakako, nove Vojvotkinje od Cambridgea.

Nakon što se naširoko prodiskutiralo o tome koliko je utjecaja na Murreyevu vrhunsku igru protiv vječnog francuskog talenta Richarda Gasqueta imala činjenica da ga je s tribina pratila narodna princezica (bilo je i zanimljivih komentara o tome kako je ovaj posjet meču Murray-Gasquet i Murrayev uvjerljiv trijumf  bio neka vrsta metafore dominacije monarhističkog duha nad žabarskim fraternite-liberte buncanjem – trijumf Eliota nad Voltaireom, esteticizma nad racionalnim), jednako se tako pričalo i o mogućem uzroku Murreyevog poraza od Nadala u polufinalu. Zaključak je da je Murray izgubio upravo zbog toga što ga s tribina nije pratila Princeza Kate, te ju je Andy tokom čitavog meča neuspješno pokušavao perifernim vidom uočiti na tribinama zbog čega se nije mogao koncentrirati na igru, budući da je svoju najbolju igru čuvao za malenu mogućnost da se Kate ipak pojavi i da njezin vitez može pobijediti Nadala kao što je kraljica Elizabeta svojom odlučnošću i hrabrošću razbila Nepobjedivu armadu Filipa II. 1588. godine. No, Kate se nije pojavila, Murray je izgubio, i sad vlada žalost i tišina. Sve je tiho i ostaje nam tek veseliti se novim brojevima britanskih tabloida ali i Glorije i sličnih hrvatskih magazina koji se ponose rubrikom  'S kraljevskih dvora', e kako bi vidjeli Kate kako nama, njezinim ljudima iz naroda, nudi svu raskoš svoga osmjeha. Osmijeh narodske princeze.

**

No, srećom, tu su stručnjaci za genealogiju, povjesničari amateri kojima Britanija vrvi i koji su nam otkrili kako je Princeza Kate daleka rođakinja književnice Jane Austen. Njih dvije, kaže veliko otkriće, imaju zajedničkog pretka u 15. stoljeću – Henryja Percya, koji je imao titulu Drugi grof od Northumberlanda.

Umjesto da budu sretni što je otkriveno kako je naša nova narodska princeza nešto manje narodska a nešto više plavokrvna, sad su se javili zli jezici, nekakvi jalnuški nikogovići koji tvrde kako Kate dijeli mnogo s protagonisticama romana Jane Austen. Uostalom, kažu ta pogana piskarala račvastih jezika, nije li ženskim likovima iz romana kao što su Ponos i predrasude, Razum i osjećaji ili Emma najvažnija stvar u životu udati se za muškarca iznad svoga društvenog ranga.

No, ono što te ništarije ne vide ili ne žele vidjeti jest to da je centripetalna sila društvenog svemira početka 19. stoljeća koja je uzrokovala anđeoski vrtlog značajnih pogleda, ženskih srdaca, lepezica, muževnih brčina, dobrih manira i elegantnih sablji, ista ona koja uzrokuje vitalističke vrtloge i 200 godina kasnije. A ta sila je Ljubav. Ljubav je ta sila. Ljubav koja nadvladava sve. I zato se nemojmo smijati vijestima s kraljevskih dvora. Poklonimo se jednoj i jedinoj Ljubavi koja spaja naše prinčeve i princeze.   

Neven Svilar
foto: cizauskas (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu