Page arrow

Najuspješniji Kindle naslov u povijesti

Large hunger games
Utorak
20.03.2012.

Iz Amazona dolazi vijest kako je autorica postapokaliptičke trilogije za 'mlade adolescente' Hunger Games, Suzanne Collins, postala najprodavanija autorica eknjiga za Kindle. Uspjeh knjiga dodatno će pojačati i Hollywoodska ekranizacija o kojoj bruje svi filmski sajtovi i blogovi. Prema ovoj histeriji Sumrak saga se čini kao opskurni art projekt za šačicu entuzijasta. 

U lipnju prošle godine Collinsova je postala prva autorica knjiga za djecu i mlade koja je sa svojim romanima smještenim u fiktivnu zemlju Panem (nekadašnji SAD) prodala više od milijun primjeraka knjiga za Kindle. Prvi roman iz serije izašao je krajem 2008. godine u izdanju Scholastica u pedeset tisuća primjeraka, no ubrzo je postalo jasno da je autorica nabasala na jackpot. Proteklih šest tjedana trilogija Hunger Games zauzimala je prva tri mjesta na američkoj listi bestselera. Osim toga, trilogija zauzima prvo mjesto na ljestvici najprodavanijih knjiga u kategoriji knjiga za djecu, koja je ionako u posljednjem desetljeću, s uspjehom serije knjiga o Harryju Potteru J.K. Rowling kao i Sumrak sage Stephanie Meyer, najvažnija ljestvica za američke izdavačke gigante budući da su upravo ti naslovi daleko najprodavaniji.

Već dugo je svima u izdavačkoj branši jasno kako je upravo tzv. young adult novel tržište ono što najbolje prolazi i na čemu se okreću milijuni dolara. Osim toga, čini se da ovom trendu nećemo tako skoro vidjeti konac. Stručnjakinja za izdavaštvo Laura Miller ovako objašnjava uspjeh trilogije Hunger Games u kontekstu prodaje knjiga:

"S pravim naslovom, izdavač knjiga za mlade može postići ono što izdavači 'ozbiljnih knjiga' odnosno knjiga za odrasle mogu samo sanjati: poslužiti se velikom i dobro podmazanom i odlično povezanom mrežom mladih profesionalnih i poluprofesionalnih 'određivača ukusa' na internetu, koji od knjige mogu učiniti hit i prije negoli je uopće objavljena."

foto: life serial (flickr)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu