Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nadine Gordimer (1923. - 2014.)

Large gordimer
Ponedjeljak
14.07.2014.

Nadine Gordimer, južnoafrička književnica, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1991., te nagrade Booker 1974., preminula je 13. srpnja nakon kraće bolesti u svojoj kući u Johannesburgu.

Prvu priču objavila je još kao 15-godišnjakinja, a iza sebe je ostavila 15 romana, dvadesetak zbirki kratkih priča, nekoliko zbirki eseja. Spomenimo barem nekoliko naslova:

The Lying Days (1953. – prvi roman)

The Conservationist (1974. – Booker)

Priča mog sina (1990.)

Kućni pištolj (1998. – Algoritam, 2000.)

Veći dio svog opusa Gordimer je posvetila temama kao što su aparthejd i njegove posljedice, rasna diskriminacija, egzil. Bila je jedan od najjačih književnih glasova protiv politike rasne segregacije koja je u Južnoafričkoj Republici bila na vlasti od 1948. pa sve do devedesetih godina prošlog stoljeća.

Preporuka:

Godine 1994. Školska knjiga u biblioteci 'Nobelovci' predstavlja Nadine Gordimer: u ovoj knjizi, osim romana Priča mog sina, možete pronaći njen govor na primanju Nobelove nagrade, te Nadine Gordimer - stvaranje vlastitog poretka u kaosu Sibile Petlevski koja je i priredila izdanje o velikoj južnoafričkoj književnici.

izvor: SEEcult
foto: Nadine Gordimer (Lärarnas Nyheter)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu