Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Manguel u Zagrebu

Large manguel
Četvrtak
21.05.2015.
Polazeći od estetike kao discipline o umjetnostima i formiranju čovjeka putem umjetnosti, prvi ciklus Proširenog estetičkog odgoja bavio se istraživanjem spoja kulturalne produkcije i političke prakse.

U novom ciklusu bavimo se promišljanjem odnosa estetike i obrazovanja te ćemo kroz naredne dvije godine u Zagrebu ugostiti veliki broj književnika, filozofa, teoretičara i umjetnika s kojima ćemo iz različitih kutova sagledati prosvjetiteljsku ideju estetičkog odgoja. Započinjemo s trodnevnim gostovanjem pisca i prevoditelja Alberta Manguela.
U ciklusu književnih razgovora pod nazivom Piščev dnevnik, književnik David Albahari će kroz razgovore s književnicima, teoretičarima i umjetnicima važnim za njegov rad pokušati oslikati svoj intelektualni i umjetnički svijet. Tako će svoju istoimenu kolumnu koju objavljuje na portalu Booksa.hr dovesti pred publiku, a njegov prvi gost upravo je Alberto Manguel.
Osim u Booksi, autor Povijesti čitanja, poznat i po kućnoj biblioteci s preko 30.000 knjiga, održat će predavanje u Galeriji Nova pod nazivom Kraj knjige kojim će se osvrnuti na budućnost biblioteka u digitalnom dobu i najavljivani kraj tiskanih knjiga. 
Konačno, u razgovoru s argentinskim kolegom Leopoldom Brizuelom, Alberto Manguel gostovat će na Festivalu europske kratke priče i time zatvoriti njegovo 14. izdanje.

Manguel nam se već predstavio ne tako davne 2009. u razgovoru s Nevenom Svilarom.
Prošireni estetički odgoj partnerski je projekt Multimedijalnog instituta i Kulturtregera iz Zagreba, Kuda.org iz Novog Sada, Berliner Gazette iz Berlina i Kontrapunkta iz Skopja koji se provodi u okviru programa Kreativna Europa Europske komisije. 
Projekt podržavaju Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba te Ministarstvo kulture RH. Program kluba Booksa i Kulturtregera podržavaju Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva i Zaklada Kultura nova. 

foto: Casa de América

***

Tekst je nastao u sklopu projekta Prošireni estetički odgoj (Aesthetic Education Expanded) koji je financiran u sklopu programa 'Kreativna Europa' Europske unije.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu