Srijeda
26.03.2008.

Male mušice ponad slonovske stražnjice

v.p.A+ A-

Slučajnom bi se putniku namjerniku moglo učiniti da se na hrvatskoj književnoj sceni ne događa bogznašto, no to je miljama daleko od istine. Pritom ne mislimo na književnu hiperprodukciju, kako prijevodne tako i domaće literature, već na sočno štivo koje nam se u pravilnim razmacima servira preko dnevnih novina koje dobro znaju što nam treba i što zapravo volimo čitati. I tako, tek što smo se oporavili od zanimljive polemike Jergović-Katunarić isprovocirane likom i djelom 'kontroverznog' Michela Houellebecqa, na tapetu je došao Leipzig.

Da nam tri neradna dana ne prođu u dosadi, nabijanju kolesterola i besciljnom lješkarenju u krevetu pobrinuo se Jutarnji list u čijem smo subotnjem izdanju mogli čitati pravu istinu o hrvatskom nastupu u Leipzigu. Sve te laži koje smo dotad slušali o tome kako su Hrvati briljirali napokon su raskrinkane i sad znamo da je zapravo 'nekoliko mušica kružilo ponad slonovske stražnjice' te da su se Hrvati predstavili neozbiljno, neorganizirano i ne baš pametno, kako smo i očekivali, jel'te. A to sve zato što su Alida Bremer i György Dalos, izbornici, šefovi i prokuratori projekta Hrvatske u Leipzigu, nekompetentni. Dalos je nekompetentan jednostavno zato što je Mađar, a Alida zato što je, sramota je bilo, iznikla niotkud. Kako nas je samo preveslao taj dvojac bez kormilara! Neka, sad smo pametniji za idući put.

Osim ovih iznimno konstruktivnih kritika na račun izbornika, u tekstu koji smo čitali u subotu doznali smo i da Delimir Rešicki ima voluminoznu tintaru te da je Jakša Fiamengo još voluminozniji lik od tog Rešickog, što je vrlo korisna informacija, a i prilično zabavna, barem za dosadno subotnje jutro. Naveden je i ekstremno važan podatak koji je promaknuo u ostalim izvještajima iz Leipziga - taj da je 'maršal' Nedjeljko Fabrio zaspao u Gewindhausu usred govora njemačkih političara.

Još smo svašta čitali te subote o našem literarnom čoporu, a ako vi slučajno niste, jer ste farbali jaja ili radili francusku salatu, evo vam link na tekst u cijelosti.


A evo i link na tekst Ede Popovića koji je primijetio jednu minornu greškicu koja se omakla novinaru Jutarnjeg lista pa je ovom prilikom ispravlja.

U iščekivanju nove književne polemike, želimo vam ugodno čitanje knjiga. Ako ste slučajno in the mood za pjesme, probajte sa zbirkom Ako se zovem Sylvia koju smo baš danas slučajno preporučili u 'Začitavanju'.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE