Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Lokotar napada Jutarnji

Large 1351
Srijeda
14.01.2009.

Riječ je o temi tako bliskoj srcu pisaca i urednika, naime starom dobrom pitanju broja prodanih primjeraka, tko je prvi a tko drugi na top-listi, tko ima hit, who's hot and who's not... Na top-listi za 2008. koju je sastavio KIS (knjižni informacijski sustav Valerija Jurešića, servis koji se bavi istraživanjem tržišta knjiga prema broju prodanih primjeraka u knjižarama), a objavio Jutarnji list 9. siječnja, došlo je do nesvakidašnje promjene naslova u samo jednoj noći. Naime, u večernjem izdanju objavljena je top-lista domaće beletristike u 2008. praćena naslovom: Perišićev roman potukao i razvikanog Baretića. Jutarnje izdanje Jutarnjeg ima isti tekst i istu top-listu, no novi naslov: Baretić nije ponovio uspjeh ‘8. povjerenika'.

Kruno Lokotar, urednik aktualnog romana Renata Baretića kojeg je Jutarnji tako nepotrebno apostorfirao u naslovu, jučer je (14. 01.) objavio reakciju na cijeli slučaj, za kojeg odgovornim smatra Branimira Pofuka, urednika kulture spomenutog dnevnika. Pa kaže:
 
'Baretićev treći roman i šesta knjiga "Hotel Grand" je objavljen tijekom Interlibera, na Martinje, 11. studenog prošle godine. Valja pretpostaviti da ni s najbržom distribucijom “Hotel Grand” nije mogao stići u sve knjižare - posebice s obzirom na interliberovsku koncentriranost svih nakladnika - prije 20. studenog, dakle 40 dana prije isteka godine. Ali hajde, da nam bude lakše računati, recimo da se Baretićev roman prodaje punih šest tjedana, jer toliko je otprilike ostalo od Martinja do kraja godine. Iako ni to nije baš točno, jer su se podaci o prodaji slali još prije samog kraja godine pa je u njima obuhvaćena prodaja samo do 21.12.2008. pa to zapravo čini samo četiri tjedna, ali nećemo sitničariti. U tom roku prodano je po KIS-ovoj top-listi 806 primjeraka. Na stranu to što su interni podaci izdavača dvostruko veći, no pretpostavimo da su i druge knjige i drugi nakladnici jednako zakinuti u procjeni. Dakle i prema tim manjim podacima radi se o prodaji od cca 800 : 4 = 200 prodanih primjeraka tjedno. To bi značilo da bi tijekom cijele godine, s takvom prodajom, koju je, naravno, nemoguće održati u tom intenzitetu, Baretićev roman bio prodan u 10.000 primjeraka! (...)
Ukratko, kada se udruže netransparentna metodologija (...) i ciljano neprikladna oprema teksta - umjesto top-liste koja orijentira dobivamo list koji manipulira listom i obezvrijeđuje je i uvečer i ujutro, i na papiru i na internetu.'

Booksa se inače drži dobrog običaja da ne komentira književne polemike prije nego što su one uopće i započele, odnosno prije nego što je napadnuta strana odgovorila na napad. No, kako je Jutarnji, valjda vođen aktualnim principima novog žurnalizma, u startu čačkao skandal bez ikakvog povoda, red je da se i mi decentno priključimo očekivanju odgovora.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu