Page arrow

Leipzig u Hrvata

Large leipzig
Utorak
12.03.2013.

Sajam knjiga u u Leipzigu i ove godine posjetit će veliki broj hrvatskih autora. Ministarstvo kulture ozbiljno je shvatilo ovaj veliki festival, pa će tako ministrica Andrea Zlatar s direktorom Sajma Oliverom Zilleom, koji i inače rado surađuje s hrvatskim izdavačima i kulturnim radnicima, otvoriti Forum Jugoistočne Europe, u sklopu kojega će biti predstavljen i Kroatien Kreative 2013 program.

Čitav Leipzig se za vrijeme Sajma pretvori u veliku komunikacijsku platformu, pa će i ove godine sudionici iz Hrvatske biti raspršeni po čitavom gradu. Hrvatski dio programa u Traduki Südosteuropa Forumu počet će razmjenom iskustava između izdavača i kulturnih radnika Albanije, Hrvatske i Mađarske pod nazivom 'Izdavačke kuće u jugoistočnoj Europi: Preokret, kriza, problemi i perspektive', sa sudionicima Nenadom BartolčićemFranom Kullijem i Benetom Kolekom iz Albanije te Eve Karadi iz Mađarske, uz moderaciju Katrin Ostwald-Richter iz Goethe instituta u Zagrebu.

Na istom mjestu biti će održan i razgovor 'Zabavno susjedstvo: Biti mlad i biti star u Ljubljani i Zagrebu' na kojem će sudjelovati Zoran Ferić i Andrej Skubić, koji će govoriti o svojim romanima Kalendar Maja, odnosno Koliko si moja?.

Svoje romane predstavit će i Renato Baretić i Vladimir Stojsavljević, a održat će se i promocija njemačkog prijevoda knjige Sloboština Barbie Maše Kolanović.

Srećko Horvat će sudjelovati na panelu 'Jugoistočna Europa i perspektive proširenja EU-a' s Heinz-Jürgenom Axtom i Dragoslavom Dedovićem. Na istom štandu Boris Buden i Nadežda Čačinović će sudjelovati u raspravi o izazovima i perspektivama EU-a uoči hrvatskog pristupanja. Horvat će biti prilično zauzet u Leipzigu, budući da će predstaviti i njemački prijevod svoje knjige razgovora s intelektualcima kao što su Tariq Ali, Gayatri Spivak i drugi, pod nazivom Nakon kraja povijesti: Od Arapskog proljeća do pokreta Occupy, a na štandu Tradukija sudjelovat će i u diskusiji 'Podijeljena Južna Europa: Ulazak Hrvatske u Europsku uniju u kontekstu susjednih zemalja' s Ognjenom Spahićem, Andrejem Skubićem, Milošem Živanovićem, Todorom Nikolovim Radevom i Jetonom Nezirajem uz moderaciju Doris Akrap. 

Spomenuti događaji samo su dio programa na kojima sudjeluju hrvatski autori, a sve događaje možete pogledati na stranicama Sajma.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu