Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Korporativna poezija

Large 2651
Utorak
17.01.2012.

Pjesnik John Burnside dobitnik je najuglednije britanske pjesničke nagrade, Nagrade T.S.Eliot.

Škotski pjesnik John Burnside postao je dobitnik najkontroverznijeg izdanja nagrade posljednjih godina za zbirku poezije Black Cat Bone. Za svoju jedanaestu zbirku pjesama bivši laureat cijenjene Whitbread Prize dobio je nagradu od petnaest tisuća funti, koju mu je na svečanosti u Londonu uručila Valerie Eliot, udovica jednog od najvažnijih pjesnika dvadesetog stoljeća, T.S. Eliota.

U izboru za nagradu bili su i drugi ugledni pjesnici, poput Carol Ann Duffy, Seana O'Briena, (bivši dobitnik Nagrade T.S. Eliot i Nagrade Forward 2008. godine) i Davida Harsena. No, dvoje pjesnika iz užeg izbora povuklo se iz konkurencije nakon što je izašla vijest da je u isto vrijeme kad je objavljena lista kandidata Nagrada potpisala sponzorski ugovor s mešetarskom grupacijom Aurum.

Naime, ovaj skandal došao je upravo u vrijeme dok traju veliki prosvjedi Occupy London, a koji su sad usredotočeni i na Tate Gallery, te razne druge muzeje i kulturne institucije koje su potpisale sponzorske ugovore s korporacijama kao što je naftni gigant British Petrol, odgovoran za jednu od najvećih ekoloških katastrofa u novije doba – curenje nafte iz bušotine u Meksičkom zaljevu.

Alice Oswald, koja je za nagradu kandidirala svojim djelom Memorial, svojevrsnim palimpsestom Ilijade, odmah se povukla iz natječaja za nagradu, izjavivši kako "poezija mora propitivati moralnost takvih institucija a ne uzimati novce od njih". Ubrzo joj se pridružio i australski pjesnik John Kinsella, nominiran za djelo Armour.

Osim ovo dvoje pjesnika, nitko od osmero pjesnika nije se povukao iz natječaja za jednu od najcjenjenijih svjetskih pjesničkih nagrada. Velška pjesnikinja Gillian Clarke, koja je na čelu žirija za dodjelu nagrade stala je u obranu nagrade i potpisivanja sponzorskog ugovora, kazavši kako "glavni financijer nagrade i dalje ostaje gospođa Eliot".

Za 57-godišnjeg laureata je rekla kako je nagradu zaslužio u konkurenciji "kvalitetnih pjesnika bez presedana u dosadašnjim izdanjima nagrade, sa knjigom Black Cat Bone koja je puna ljepote, i koju pokreće ljubav, uspomene na djetinjstvo, te ljudska žudnja i samoća".

foto: Preoccupations (flickr)

Možda će vas zanimati
Književne svilarije
Homepage 10691996405 451e01df48 z 29.01.2015.

Smrt kultnome, sloboda narodu

Britanski Telegraph objavio je popis 'najkultnijih djela svjetske književnosti'. Što zapravo znači ocjena 'kultno'?

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu