Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Književni koktel

Large 903
Četvrtak
22.05.2008.

Koktel otvaramo viješću da je spreman novi, 22. broj Libre Libere. Urednici Katarina Peović Vuković i Ognjen Strpić ovaj su puta pripremili vodič Setha Grahama Smitha Kako preživjeti horor film; tekst Richarda Brautigana Pecanje pastrva u Americi; modne savjete Sarah 'Pinkie' Bennet 'Kako odjenuti papu u svakoj prigodi'; prozu blogerice Sane Perić Ruslice i još svašta. Novi će broj biti predstavljen u Rijeci, 27. svibnja, u 20 h, u Molekuli, a do tada ga čitajte na netu.

Na službenim stranicama Subversive Film Festivala pogledajte galeriju fotografija s otvaranja, na kojem je legendarni Slaven Tolj izveo rekonstrukciju performancea Luigija Ontanija nazvanu 'Mutno sjećanje na jednu izgubljenu fotografiju (posveta Luigiju Ontaniju)'.Tolj je na prekrasnom, šarenom mehaničkom poniju gol golcat, više od sata mirno i sabrano čitao klasika svjetske književnosti - Cervantesova viteza tužnog lika Don Quijotea. Fotka: Ivana Biočina.


Predstava mlade domaće dramatičarka Lane Šarić (1983.) Neboder, u produkciji kazališta Mala scena, gostovala je na 16. svjetskom kongresu međunarodne udruge kazališta za djecu i mlade ASSITEJ International, koji se prošli tjedan održao u Adelaideu u Australiji. Svoju je dramu, koja je ove godine dobila nagradu Marin Držić Ministarstva kulture, predstavila u sklopu programa Playwrights Slam, koji predstavlja dramske autore za djecu i mlade iz cijelog svijeta. Šarić je usprkos mladosti već napisala brojne drame. Drama Dupin, rak i lastavica nagrađena je Rektorovom nagradom 2004., svoju dramu Meso režirala je u Kazalištu &TD 2005., dramu Ifigenija, novo čitanje Euripida postavila je u Maloj sceni 2006., za djecu je napisala adaptacije romana Zoe i Bijeli klaun (2007.), a za scenarij After party dobila je nagradu na natječaju Branko Bauer 2007. 


I za kraj vijesti iz bijeloga svijeta. Već dugo se šuška da se Barnes & Noble, jedan od najvećih lanaca knjižara na svijetu, sprema kupiti rivalski Borders, drugi najveći lanac knjižara na svijetu, koji je u ožujku ove godine obznanio kako ima velikih problema s likvidnošću i najavio prodaju. Svjetske agencije prenose da su u Barnes & Nobelsu započela tajanstvena okupljanja direktora i pravnika te da je pitanje trenutka kada će riba ribi popapati rep... Kad je 2005. britanski Waterstone najavio kupovinu konkurentskog Ottakar`sa, protiv okrupnjavanja su istupili brojni britanski pisci i nakladnici, no danas je to već toliko normalna stvar da je gotovo sigurno da se zbog ove akvizicije neće buniti nitko.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu