Page arrow

Književni koktel

Large 1903
Srijeda
10.03.2010.

Veliku senzaciju među ljubiteljima Harukija Murakamija kao i fanovima grupe Radiohead izazvala je vijest da gitarist banda Jonny Greenwood sklada glazbu za filmsku adaptaciju romana Norveška šuma. Soundtrack će se bazirati na 20-minutnoj kompoziciji Doghouse koju Greenwood upravo snima u studiju uz pomoć BBC-jevog koncertnog orkestra. Zanimljivo je da je veću buru izazvala ova vijest nego činjenica što se uopće priprema adaptacija Murakamijevog bestselera iz 1987. Film će izići u prosincu, a režiju i scenarij potpisuje Tran Anh Hung.

***

Bliži se jedan od najvećih svjetskih sajmova knjiga, onaj u Leipzigu, koji se održava od 18. do 21. ožujka. Prema najavama organizatora sajma i ovaj će festival najveću pažnju posvetiti upravo srednjoevropskoj i istočnoevropskoj književnosti s posebnim programom koji će se baviti književnostima s područja Balkana. Hrvatska, kao i uvijek, biti će predstavljena s dosta velikim brojem autora, no posebna zanimljivost ovog izdanja Leipziga jest da će po prvi put na sajmu nastupiti i Bosna i Hercegovina, i to s više pisaca među kojima će se naći i pjesnici Radomir Mitrić, Mile Stojić, Faruk Šehić. Osim toga, i srpska će književnost biti dobro zastupljena u sklopu priprema za 2011. godinu kada je upravo Srbija zemlja koja će biti u posebnom fokusu, baš kao što je Hrvatska bila prije tri godine.

***

Iako će Srbija biti partner sajma u Leipzigu, male su šanse da će tamo biti predstavljen jedan srpski pisac ljubavnih romana – Milorad Ulemek poznatiji kao Legija. Naime, prema pisanju srpskih medija Legija, koji se nalazi na izvršenju 40-godišnje zatvorske kazne zbog ubojstva Ivana Stambolića i pokušaja ubojstva Vuka Draškovića (osuđen je na još 40 godina zatvora zbog ubojstva premijera Zorana Ðinđića, ali u tom postupku ima pravo na još jednu žalbu, o kojoj će odlučiti Vrhovni sud u Srbiji), autor je ljubavnog trilera Ljubav suzama ne vjeruje. Glavna junakinja Legijinog romana stanovita je Eleonora, koja iskorištava Aleksinu ljubav kako bi se riješila supruga, a sve to čini, dakako, zbog novca do kojeg želi doći i zbog čega jadnom Aleksi koji je zaljubljen u nju smješta ubojstvo. Ako vas je ovaj teaser potakao na čitanje Legijine lirske proze, ne brinite, roman je početkom tjedna objavljen u Srbiji i vjerojatno nije teško doći do njega.

***

Koliko god Legija pisao i objavljivao za sad je malo vjerojatno da će postati punopravnim članom cehovske udruge srpskih pisaca. Legiji neće poći za rukom ono što su prošli tjedan uspjeli hrvatski pisci koji su postali članovima Hrvatskog društva pisaca. Novije od dva krovna udruženja hrvatskih pisaca u svoje je redove primilo deset novih članova od kojih su većina ne samo cijenjeni nego i čitani autori, svako na svome području. U HDP tako su ušli i piscima postali Helena Burić, Željka Čorak, Tatjana Jambrišak, Mirjana Krizmanić, Darko Macan, Nenad Stipanić, Darko Suvin, Tonći Valentić, Kristijan Vujičić i Zoran Žmirić.

***

Nakon što su nedavno iranske vlasti pokazale što misle o ljudskim pravima upavši u kuću cijenjenom filmskom redatelju Jafaru Panahiju nakon čega su pohapsili njega i njegovu obitelj i tako izazvali osudu međunarodne javnosti, službenom Teheranu to očito nije bilo dovoljno. Tako se, naime, posljednjih dana ne stišava veliki skandal oko događaja na teheranskom aerodromu gdje je poznatoj iranskoj pjesnikinji Simin Behbahani oduzet pasoš kako ne bi otišla u Pariz na međunarodnu konferenciju na kojoj je trebala pročitati svoj tekst o vjerskom i ideološkom fanatizmu i recitirati svoju poeziju. Simin Behbahani, koja se u svom radu zalaže za političke reforme, iranske su vlasti spriječile izlazak iz zemlje oduzevši joj pasoš u zračnoj luci te je priveli u policiju na višesatno ispitivanje. "Kad sam se spremala ući u avion, do mene je došao čovjek i uzeo mi pasoš i rekao kako mi je zabranjen izlazak iz zemlje", rekla je za BBC pjesnikinja kojoj sigurno u očima vladajućih ne ide u prilog prijateljstvo sa Shirin Ebadi, dobitnicom Nobelove nagrade i velikom aktivisticom na području ljudskih prava, koja je prošle godine morala pobjeći iz Irana.

***

No, nakon tih uznemirujućih pojava, za kraj imamo dvije sretne vijesti. Prva je da neprežaljena potencijalna američka potpredsjednica Sarah Palin sprema knjigu o izvornim američkim vrijednostima. Nakon što su njezini memoari pod nazivom Going Rogue prodani u gotovo dva i pol milijuna primjeraka, Palin je odlučila da je pravi trenutak da u ovim crnim vremenima njezini sugrađani prime nekoliko važnih poruka. U knjizi, tvrdi njezin izdavač HarperCollins, biti će uključene "neke važne poruke Palin, dijelovi knjiga i tekstova koji su je inspirirali, kao i portreti velikih muškaraca i žena kojima se divi i koji utjelovljuju njezinu ljubav prema domovini, vjeri i obitelji".

Druga dobra vijest je da je teen zvijezda Hilary Duff, glazbenica i glumica, potpisala ugovor s izdavačkom kućom Simon & Schuster Books prema kojem bi mlada zvjezdica trebala postati autoricom nekoliko knjiga koje će u centru zbivanja imati "mladu zvijezdu Cleu Raymond koja će u utrci s vremenom pokušati riješiti višestoljetne misterije koji bi pak mogli otkriti pravi identitet njezine – srodne duše".

Možda će vas zanimati
Dr. Ostojić, literoterapeut
Homepage nobel prize 04.10.2013.

Dr. Ostojić: nobelofobija

Dok je strah od Nobelove nagrade iracionalan, strah od svih ostalih književnih nagrada posve je opravdan. Mogle bi se desiti svakome.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu