Page arrow

Književni koktel

Large 1125
Četvrtak
18.09.2008.

Ovotjedni koktel započinjemo pregledom vijesti iz zemlje. Portal MV Info javlja da su se Vlado Bulić /gore/, Robert Perišić i Nikola Petković uputili u Frankfurt, gdje će u sklopu manifestacije Europäische Woche der Mobilität danas u 20 sati nastupiti u centru grada u prostoru na Konstablerwache, a u nedjelju u 13 sati u poznatoj kavani Nachtleben, gdje će čitati na hrvatskom pred našim gastarbajterima.

Isti portal obavještava da je na natječaj izdavačke kuće V.B.Z. i Tiska za najbolji neobjavljeni roman godine stiglo čak 106 rukopisa. Članovi žirija Miljenko Jergović (predsjednik), Julijana Matanović, Zoran Ferić, Strahimir Primorac i Vladimir Arsenijević najavljuju da će uskoro objaviti nazive rukopisa koji ulaze u uži izbor, a pobjednika će obznaniti u sklopu Interlibera, koji se ove godine održava od 12. do 16. studenog 2008.

U domaći blok upada i vijest da je Sanja Pilić, nakon što je Hrvatski centar za dječju knjigu nominirao njezin roman Jesam li se zaljubila? za časnu listu IBBY-ja tu nagradu i primila. Prošli joj je tjedan u Kopenhagenu uručena Diploma Časne liste IBBY-ja. IBBY ili Međunarodno vijeće za dječju knjigu međunarodna je neprofitna organizacija institucija i pojedinaca koja se bavi promicanjem čitanja, objavljivanja i distribucijom kvalitetnih dječjih knjiga, osobito u zemljama u razvoju.


Jedna vesela vijest za sve ljubitelje Seksa i grada. Candace Bushnell će do 2010. napisati čak 2 prequela svojem überpopularnom brandiranom romanu, a oba će se baviti tinejdžerskim godinama uspješne kolumnistice Carrie Bradshaw, predvodnice njujorške pomodne all-girl ekipe, koja je svjetsku popularnost stekla baveći se tipovima i tipovima cipela. Enihau, knjige će izaći kod HarperCollinsa, a dok se to ne dogodi, prekratite si vrijeme s najnovijom Bushnelličinom knjigom One Fifth Avenue, koja izlazi za tjedan dana.


Na NOSF-u javljaju da je domaći SF fanzin SFemir, koji je pod uredničkom palicom Jurice Palijana izlazio od 2002. do 2004., od sad dostupan online. Na ovom su linku dostupni svi brojevi SFemira, osim posljednjeg. U pripremi je i SFemir DVD, koji će se 2009. moći kupiti na Istrakonu i SFeraKonu, gdje ća ga obični smrtnici moći kupiti po cijeni od desetak kuna, dok će ga bivši suradnici, najvjerniji čitatelji te sve hrvatske udruge za znanstvenu fantastiku, fantasy i roleplaying dobiti besplatno. Word up!


I za kraj, crnjak u vidu samoubojstva. Američki književnik David Foster Wallace u 46. je godini života počinio samoubojstvo vješanjem. Premda ga na hrvatskom možemo čitati samo u zborniku Spaljena djeca Amerike, Wallace je u rodnoj Americi cijenjeni pisac. Na scenu je stupio 1987. romanom The Broom of the System, a slavu je stekao po objavljivanju romana Infinite Jest 1996., kojeg je magazin Time uvrstio u 100 najboljih romana na engleskom jeziku od 1923. do 2005. godine. U njegovu čast časopis Harper's objavio je na ovom linku arhivu svih njegovih tekstova pisanih za Harper's, a na ovom linku pročitajte prevedeni ulomak iz romana Beskrajna šala.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu