Page arrow

Kakav Kontakt?

Large sferakon
Srijeda
08.02.2012.

Usprkos snijegu i ledenom vjetru, u utorak se na prvoj ovogodišnjoj tribini 'SF u Booksi' okupilo desetak tvrdokornih ljubitelja znanstvene fantastike zainteresiranih da saznaju sve o Kontaktu, konvenciji koja će se održati od 26. do 29. travnja 2012. u Zagrebu.

(Za)što 'Kontakt'?

Pod neobičnim nazivom, objasnila je Petra Bulić, glavna organizatorica Kontakta, skriva se tradicija po kojoj svaki Eurocon može imati svoj vlastiti naziv. "Prije dvije godine, Eurocon su zajedničkim snagama organizirala tri fandoma - poljski, češki i slovački - te su ga zato obilježili nazivom Tricon. Upravo smo tamo osvojili glasove i službenih predstavnika Europskog društva za znanstvenu fantastiku i posjetitelja Tricona te, pobijedivši Veliku Britaniju, osvojili pravo da budemo domaćini Eurocona 2012.", ponosno je ispričala Bulić.

Europska konvencija znanstvene fantastike svake godine se seli u novi grad i obično spaja s nekom već postojećom nacionalnom konvencijom države koja je domaćin. Kontakt tako objedinjuje dvije konvencije – Eurocon i SFeraKon, a imenom ne ukazuje samo na čest esefični motiv prvog susreta s vanzemaljcima, već i na ambiciju organizatora da pomognu hrvatskim žanrovskim autorima da se probiju na europsku scenu.

"Razgovarajući s drugim europskim ljubiteljima SF-a saznali smo da je situacija svugdje manje-više ista: nakladnici se za svoja izdanja uglavnom oslanjaju na velika, poznata imena, i to ona s engleskog govornog područja. Mi smo, pak, u procesu kandidature za Eurocon, nekoliko puta preveli Parsek, SFerino službeno glasilo, na engleski i reakcije na priče hrvatskih autora uvijek su bile vrlo pozitivne. Vjerujemo da i u drugim fandomima u Europi ima vrlo kvalitetne žanrovske književnosti i mi bismo je rado čitali. Zbog toga ćemo dio programa posvetiti tome da europskim piscima SF-a, nadnaravnog horrora i fantasyja s ne-engleskog govornog područja omogućimo što kvalitetniji međusobni kontakt, kao i kontakt s agentima i urednicima drugih zemalja te engleskog govornog područja. Neki su agenti i urednici već izrazili interes za sudjelovanjem na zagrebačkom Kontaktu", pojasnila je Bulić.

SFera će zbog toga, u partnerstvu s nakladničkom kućom Mentor, osim tradicionalne zbirke domaćih SF priča koju svaki posjetitelj dobiva na poklon uz plaćenu kotizaciju, ove godine objaviti i zbirku hrvatskih SF priča na engleskom. Riječ je o presjeku najboljih priča autora koji su trenutno aktivni na sceni, a tu će knjigu na poklon dobiti oni koji se odluče za kotizaciju za sva četiri dana.

Samo i isključivo volonterski

Zanimljivo je da se Kontakt radi potpuno volonterski: jedini ljudi koji ne plaćaju kotizaciju, i imaju plaćen put i smještaj su počasni gosti, američki pisac Tim Powers, britanski spisatelj Charlie Stross i hrvatski autor Darko Macan. Svi ostali i plate kotizaciju i volontiraju. Konvencije ove vrste nazivaju se klasičnima jer su takvi bili prvi SF konovi. Popularnost ove vrste druženja industrija je vrlo brzo prepoznala te su tako nastale komercijalne, odnosno profesionalne, konvencije koje nisu volonterske, poput Comicona ili Dragoncona.

Najveća klasična svjetska konvencija je Worldcon, no ona se rijetko kad događa izvan Amerike. Kao njena europska protuteža 1972. godine nastao je Eurocon, modeliran upravo prema Worldconu. "SFeraKon je također napravljen prema tom modelu: riječ je o klasičnoj konvenciji koja nudi niz predavanja, okruglih stolova i događanja vezanih uz znanstvenu fantastiku, a donosi i predstavljanje same SF scene odnosno aktivnosti fandoma, kao i najnovijih izdanja u žanru. Tu su i sajam knjiga, izložbe i maškare, zaseban game room za niz RPG-ova i LARP, dodjela nagrada za književnost i likovne radove te filmski i zabavni program", rekla je Bulić.

Četvrti po veličini u Europi

Putujući po europskim konvencijama hrvatski su fanovi došli do zanimljivog otkrića. Hrvatski je fandom jedinstven po tome što je mlad, mnogobrojan i vrlo aktivan. Najviše ljubitelja po konvenciji – preko tri tisuće – mogu sakupiti Finci, koji imaju najveći fandom u Europi. Iza njih su Britanci, čija se najveća konvencija, Eastercon, događa na uskršnji vikend. Nakon njih su Poljaci, i potom Hrvati. Domaći fandom također ima i velik broj konvencija, a može se pohvaliti i specijaliziranim spisateljskim festivalom – istarskim Festivalom fantastične književnosti.

Zahtjevna domaća publika

"U kampanji smo se usredotočili na to da strancima učinimo Hrvatsku zanimljivom, jer smo znali da SFeraKon može stati uz bok bilo kojem Euroconu. Sad se pak najviše znojimo kako bismo domaćoj publici napravili što bolji kon," izjavila je Bulić u razgovoru o prvim Euroconima na prostoru bivše Jugoslavnije, ljubljanskom 1983. godine i zagrebačkom Ballconu 1986. koji su doživjeli žestoke kritike upravo domaće publike. Od novosti koje Kontakt donosi, naglasila je veći broj počasnih gostiju, duže trajanje konvencije i običaj da se organiziranim nacionalnim večerima i zabavama promiču kandidature i budući konovi.

"Svoj će Eurokon 2013 na Kontaktu promovirati Ukrajinci, koji su organizirali najbolje zabave na zadnjih nekoliko Eurocona, dok će se za domaćinstvo Eurocona 2014 boriti Irci i Rumunji. Osobito se veselimo britanskoj kampanji za London kao mjesto održavanja Worldonca 2016, jer je to najbliže što bi taj kon došao europskim fanovima od Glasgowa 2005.", najavila je glavna organizatorica Kontakta.

Mihaela Marija Perković

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu