Page arrow

Homofob iza Supermana

Large gay superman
Ponedjeljak
25.02.2013.

Kad je DC Comics objavio ime autora nadolazećeg djela Supermanove Avanture (koje će prvo izaći kao film, a onda kao strip), došlo je do velikih prosvjeda na strip sceni. Naime, autor navedenog djela bit će Orson Scott Card, poznat kao aktivist protiv legalizacije homoseksualnih brakova i član organizacije National Organization for Marriage. Card je, između ostalog, izjavio da bi legalizacija gay brakova "dala ljevici moć da našoj djeci nametne protuvjerske vrijednosti".

Njegovi stavovi nisu toplo dočekani među strip publikom, a činjenica da će se on prihvatiti rada na Supermanu izazvala je niz reakcija. Pokrenuta je peticija kojom se zahtijeva da DC Comics skine Carda s projekta i prikupljeno je skoro 15.000 potpisa. Vlasnici brojnih strip knjižara najavili su da neće prodavati njegov strip o Supermanu.

Pisac stripova i homoseksualac Glen Weldon pokušao je objasniti razloge ove burne reakcije: "DC Comics su dali slobodu za rad na priči o 'zaštitniku potlačenih' upravo tipu koji je posvetio život potlačivanju mene, mog partnera i milijuna ljudi poput nas. Ovaj potez predstavlja fundamentalno krivo razumijevanje toga tko je Superman i što on znači."

Strip publika danas ima veoma liberalne stavove prema homoseksualnosti: izdavači Archie Comics, Marvel Comics i sam DC Comics nedavno su objavili stripove o gay superherojima koji su doživjeli iznimno velik uspjeh na tržištu. Upravo DC Comics su prošlog tjedna objavili strip u kojem Batwoman odluči zaprositi svoju djevojku.

Cardov komentar na prosvjede zasad nije poznat, kao ni detalji njegovog plana za priču o Supermanu. Je li Card-autor nepravedno napadnut zbog djelovanja Carda-aktivista? Hoće li Cardovi stavovi uopće bitno utjecati na njegovu priču o Supermanu? Ili je Weldon u pravu kad kaže da su njegovi stavovi i značenje Supermana nužno nespojivi?

izvor: The Guardian
foto: met.e.o.r.a.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu