Page arrow

'Grobnica' u Zadru

Large zadar
Četvrtak
07.08.2014.

Na međunarodnom kazališnom festivalu Zadar snova premijerno je izvedena predstava Grobnica za Borisa Davidoviča. Redatelj Ivica Buljan uhvatio se zahtjevnog zadatka i postavio čuveno djelo Danila Kiša na kazališne daske. U vrijeme kad se zbirka novela pojavila, a bilo je to davne 1976., izazvala je silne kontroverze.

Osuli su na Kiša drvlje i kamenje, a on je uzvratio snagom argumenata na te zlobne, ali nemušte i diletantske napade. Grobnica za Borisa Davidoviča ostala je i opstala, doživjela brojna izdanja i prijevode, a kako čujemo, Buljanova predstava u potpunosti je uspjela.

Spomenimo još da je riječ o koprodukciji Hartefakt Bitef teatra iz Beograda, zagrebačkog Novog kazališta, Zadra snova i Mini teatra iz Ljubljane. Igraju: Aleksandra Janković, Milutin Milošević, Vladimir Aleksić, Stipe Kostanić, Boris Vlastelica, Iva Kevra, Benjamin Krnetić, Marko Grabez i Nikola Malbaša.

Buljanovu predstavu do sad su vidjeli u Italiji i Beogradu, a nakon Zadra, na jesen se očekuje u Ljubljani i Zagrebu. Eto još jednog dobrog razloga zbog kojega jedva čekamo da završi ovo dosadnjikavo ljeto.

izvori: Zadarski list, tportal
foto: Jose Aleman Asensi

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu