Page arrow

Gay likovi u stripu

Large green lantern
Srijeda
13.06.2012.

Posljednjih tjedana nastalo je veliko previranje oko teme homoseksualnosti u stripu. Ukratko, DC Comics je potvrdio kako će u novoj epizodi superheroj Green Lantern 'izaći iz ormara', u Marvelovom stripu superheroj Northstar će stupiti u brak sa svojim dečkom.

Istovremeno, udruga naziva One Million Moms pokrenula je kampanju kojoj je cilj cenzurirati homoseksualnost u stripu. Portal Flavorwire je odlučio iskoristiti te brojne događaje kao povod za kratak pregled homoseksualnih heroja u američkom stripu. Uz rizik da se navedenoj udruzi pridruži još stotinjak hrvatskih mama, prenosimo njihov pregled!

Pregled je napravio Martin Eden, autor stripa Spandex u kojem se gay superheroj, roze nindže i zombiji bore protiv divovske lezbijke. Eden je napravio popis svojih omiljenih homoseksualnih strip junaka.

Muški junaci su uglavnom klasični macho superjunaci koji, naprosto, vole dečke. Tu su spomenuti Northstar, Apollo i Midnighter iz stripova DC Comicsa (čije portretiranje je donijelo autorima stripa GLAAD nagradu) i Prowler, junak iz Edenovog vlastitog stripa. Prowler je junak koji ima supermoć da može apsorbirati vještine i sposobnosti bilo koje homoseksualne osobe. 

Heroine koje Eden nabraja su Maggie iz stripa Ljubav i rakete (koju Eden hvali zbog njene realističnosti), Batwoman (!) i androgina Renee Montoya iz svijeta Gothama, te Karma, Mystique i Destiny iz svijeta X-Mena.

Strip je umjetnost koja često kroz nevjerojatne svjetove problematizira teme o kojima je nelagodno govoriti u običnom svijetu. Stoga veliko prisustvo homoseksualnih tema u stripu ne treba čuditi, a u svakom slučaju je besmisleno zagovarati cenzuru takvog sadržaja.

izvor: Flavorwire
foto: giveawayboy

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu