Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Fritzl - vrh ledenjaka?

Large fritzl
Srijeda
26.09.2012.

Roman Claustria francuskog pisca Régisa Jauffreta koji se bavi slučajem austrijskog manijaka Josefa Fritzla bio je odlično prihvaćen u njegovoj matičnoj domovini. Međutim, objavljivanje romana u Austriji dočekano je bijesom i s negativnim kritikama. To nije ni čudo budući da se Jauffret u romanu okomio na austrijske državne institucije, kao i na građane Austrije, sugerirajući da su susjedi i prolaznici mogli čuti sve što se događa u Fritzlovom podrumu, ali nisu reagirali.

Rudolf Taschner iz lista Die Presse nazvao je roman 'običnom prljavštinom' u kojem su 'svi likovi ličinke kriminalaca' i koji prikazuje Austrijance kao 'plodove incestuoznih veza'. Paul Jandl iz Die Welta kritizira roman jer prikazuje Austriju u vrlo lošem svijetlu gdje Fritzl čini tek vrh ledenjaka. Kritičar lista Falter naziva roman 'perfidnom igrarijom'.

Jauffret odgovara austrijskim kritičarima da im roman smeta isključivo zato što ga je napisao Francuz. Njegov roman, kaže Jauffret, "razotkriva propuste policije i pravnog sustava, a to je ono što Austrijanci ne mogu podnijeti, da im to govori građanin Francuske." Jauffret ne žali zbog pisanja romana jer drži da "dužnost pisca nije samo pričati o romansi i osobnom životu, nego i pisati o svom vremenu, pa tako i o suvremenim zločinima."

Sudeći po razini uvrjeđenosti austrijskih kritičara, roman je ili senzacionalistička provokacija, ili prava dubinska društvena kritika koja je pogodila srž. Kad ćemo saznati o čemu se radi? Govornici francuskog i njemačkog jezika mogu saznati odgovor već sad, govornici engleskog jezika trebaju čekati kolovoz sljedeće godine, kad će Salammbo Press objaviti engleski prijevod.

izvor: The Guardian
foto: hannanik (tekst: "Fritzl je svugdje")

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu