Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Franzen napao Twitter

Large twitter
Utorak
06.03.2012.

Jedan od najčitanijih suvremenih američkih književnika, Jonathan Franzen, ponovno je izazvao snažnu reakciju internetske zajednice svojim komentarima o internetu. Ovaj put autor Korekcija i Slobode na zub je uzeo Twitter, odnosno cjelokupnu kulturu socijalnih mreža.

Franzen je jučer navečer govorio na predavanju u Tulaneu, gdje je, među ostalim, rekao i kako je "Twitter neopisivo iritantan fenomen... Twitter predstavlja apsolutno sve ono čemu se ja protivim... teško je citirati činjenice ili kreirati valjani argument za ili protiv nečega u 140 znakova... To je kao da Kafka odluči napraviti maleni video Preobražaja. Ili kao da netko odluči napisati roman bez slova P".

Ako se mnogima i nije teško složiti s Franzenovim mišljenjem, ova posljednja njegova rečenica je zanimljiva utoliko što ukazuje na piščevo slabo poznavanje književne avangarde, budući da su književnici još prije nekoliko desetljeća eksperimentirali s pisanjem ovakvih formi, koje su se nazivale lipogramima. Riječ je o književnim formama u kojima se tekst kreira bez korištenja jednog ili više slova. Najpoznatiji je primjer francuskog pisca iz skupine književnika i matematičara Oulipo (Ouvroir de littérature potentielle, odnosno 'Radionica za potencijalnu književnost'), Georges Pereca, koji je objavio djelo La disparition, roman od svojih tristotinjak stranica koji je napisan bez korištenja slova 'e', i kojem je glavna tema upravo misteriji nestanka ovoga slova. S druge strane, kod nas imamo primjer Milka Valenta koji je 1979. godine napisao dramu Plaidoyer po pički u kojoj sve riječi, i dijalog i didaskalije i imena likova, počinju slovom 'p'.

No, Franzen ovdje nije stao u svojim napadima na Twitter. "Smatram da je Twitter krajnje neodgovoran medij", rekao je Franzen. "Ljudi do kojih je meni stalo su čitatelji... posebno ozbiljni čitatelji i pisci, to su moji ljudi. A mi ne volimo brbljati o sebi na taj način".

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu