Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Europska kratka priča, 11. put

Large festival
Četvrtak
17.05.2012.

Jedanaestom po redu Festivalu europske kratke priče zemlja partner je Nizozemska, iz koje, među ostalima, u goste dolazi i Cees Nooteboom. Književnik Joachim Sartorius Notebooma je opisao kao "filozofa, bonvivana, vragolana, sanjara i metafizičara, kozmopolita i nomada, kuhara i melankolika". Nooteboom se proslavio prozom i putopisima, a na FEKP-u će predstaviti djelo Last Afternoon.

Osim Nootebooma, festival će posjetiti, također, vrhunski književnici poput Davida Albaharija, Manon Uphoff, Nuale Ní Chonchúir, Clemensa Meyera i Györgyja Dragomána, a domaće redove predstavljat će Maja Hrgović, Enver Krivac, Neven Ušumović, Zoran Ferić, Ivana Simić Bodrožić, Stanislav Habjan, Ivica Prtenjača i drugi.

Čitanja, druženja, okrugli stolovi, predstavljanja i razgovori s književnicima održat će se u književnom klubu Booksa, Studentskom centru, kazalištu ZKM, Filozofskom fakultetu i VIP Clubu, a pazinski program ugostit će Pučko otvoreno učilište i pazinski Spomen dom.

Festival europske kratke priče pokrenut je 2002. i jedan je od prvih festivala u Europi posvećenih ovoj književnoj formi. Ono po čemu se FEKP razlikuje od većine drugih hrvatskih festivala suradnja je s domaćim nakladnicima, stipendiranje i usavršavanje mladih prevoditelja, sistematski rad na tome da se preko kontakata proizašlih iz festivalskih druženja Europi predstave suvremeni hrvatski pisci… ukratko, svijest o tome da, ako želi biti živ, Festival ne može postojati mimo onih koji čine književnu scenu na kojoj diše.

Na FEKP-u je tako do danas gostovalo preko 150 pisaca iz 15 europskih zemalja. Festival je ugostilo šest hrvatskih gradova. U sklopu festivala objavljeno je i predstavljeno 15 antologija europske kratke priče, uz bar još toliko knjiga festivalskih gostiju. Festival je organizator i sedam prevoditeljskih radionica iz suvremenih europskih književnosti, čiji se pobjednici, u suradnji s međunarodnim partnerima, nagrađuju studijskim boravcima u Poljskoj, Italiji, Irskoj, Švedskoj i Španjolskoj.

Program festivala potražite ovdje.

Izvor: Kulturpunkt

Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 34047826 724718680985742 354378932708966400 o 30.05.2018.

'Čvrsti okviri mogu osloboditi kreativnost'

Razgovarali smo s Jan Carson, sjevernoirskom prozaisticom, gošćom ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage korana 09.06.2015.

'Naš novi val kratkih priča nema rod'

Završavamo predstavljanje mladih kratkopričaš(ic)a kroz razgovor s Koranom Serdarević.

Piše: Lina Gonan

Intervju
Homepage luiselli 04.06.2015.

Kako ovladati materinjim jezikom

Razgovarali smo s Valeriom Luiselli, mladom meksičkom autoricom s njujorškom adresom koja je gostovala na FEKP-u u Zagrebu.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage roman simic 21.05.2015.

Opaka magija kratke priče

U povodu skorog 14. Festivala europske kratke priče, razgovaramo s kreativnim direktorom i urednikom Romanom Simićem Bodrožićem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage fekp 13.06.2014.

Želim te, pričo!

FEKP je prošao, a ostaju nam tek slike, priče, uspomene - i kratki raport Kristine Špiranec s mjesta radnje.

Piše: Kristina Špiranec

Intervju
Homepage wieringa 12.06.2014.

Kratka priča mora biti moćna

Razgovarali smo s Tommyjem Wieringom, nizozemskom književnom zvijezdom, karizmatičnim sugovornikom i gostom FEKP-a.

Piše: Neven Svilar

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu