Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Doba medija se nastavlja

Large 2543
Srijeda
09.11.2011.

U subotu 12. studenog u prostorijama Zelene akcije (Frankopanska 1) od 12 do 16.30 sati Booksa i Kulturpunkt organiziraju radionicu pod nazivom Procesi zagovaranja i modeli financiranja na području neprofitnih medija. Radionicu će voditi Salvatore Scifo, tajnik mreže Community Media Forum Europe (CMFE), organizacije koja intenzivno radi na jačanju utjecaja medija trećeg sektora u procesima donošenja odluka u europskom kontekstu. Radionica će biti održana na engleskom jeziku.

Nakon što je portal Kulturpunkt.hr 2009. godine započeo sa serijom javnih razgovora pod nazivom Doba medija koji su se bavili pozicijom kulture u medijima, novinarskom profesijom te mjestom neprofitnih medija u nacionalnom medijskom prostoru, kao nastavak tih napora i reakcija na probleme s kojima se danas susreću neprofitni mediji, udruge Kurziv i Kulturtreger u 2011. godini zajednički tematiziraju navedenu problematiku.

Nakon predavanja Kate Coyer, ravnateljice budimpeštanskog istraživačkog Centra za medije i komunikacijske studije (Center for Media and Communication Studies – CMCS) i stručnjakinje za community medije održanog u srpnju ove godine, Salvatore Scifo će u sklopu radionice Procesi zagovaranja i modeli financiranja na području neprofitnih medija prezentirati rad mreže Community Media Forum Europe (CMFE) i dobre primjere zagovaračkih praksi i modela financiranja neprofitnih medija u europskom kontekstu. Cilj je radionice prikupiti informacije i znanja o zagovaračkim aktivnostima u ovom polju te omogućiti predstavnicima neprofitnih medija razmjenu iskustava, kao i razmatranje mogućnosti implementacije pojedinih praksi u hrvatskom kontekstu kako bi se unaprijedio rad i razvoj neprofitnih medija. Na radionici su dobrodošli svi pojedinci s iskustvom rada u neprofitnim medijima i medijima iz područja kulture i civilnog društva.

***

Salvatore Scifo je od 2007. tajnik mreže Community Media Forum Europe (CMFE), a trenutno je gostujući istraživač na Turskom savjetu za znanstvena i tehnološka istraživanja (Tubitak) u Istanbulu gdje istražuje alternativne medije u Turskoj. Radio je kao predavač medijskih politika na institutu European Union i Sveučilištu Marmara, Istanbul (2008–10) te community medija na Odsjeku za primijenjene društvene znanosti na londonskom Metropolitan Universityju (2007–8). Kao doktorant na Istraživačkom institutu za komunikaciju i medije (Communication and Media Research Institute, CAMRI), na Sveučilištu Westminster istražuje razvoj community radija u Velikoj Britaniji od 1997. Do 2007. u sklopu projekta koji će biti dovršen u prosincu 2011. U recentnim publikacijama koncentrirao se na europske politike o community medijima, razvoju community radija u Velikoj Britaniji i studentskim medijima. Prije početka rada na istraživačkim projektima bio je zamjenik voditelja postaje Facolta' di Frequenza, prve talijanske sveučilišne radio postaje sa sjedištem na Sveučilištu u Sienni (2001-2004).

Community Media Forum Europe (CMFE) neprofitna je organizacija osnovana 2004. u Njemačkoj, koja se zalaže za jačanje medija trećeg sektora, odnosno neprofitnih medija koji služe lokalnoj zajednici, u procesima donošenja odluka u europskom kontekstu. Mreža broji 90 članova iz 23 zemlje i predstavlja platformu za nacionalne mreže, saveze i projekte aktivne u ovom sektoru. CMFE s jedne strane omogućava članovima da iznesu svoje probleme na europskoj i međunarodnoj razini, a s druge strane predstavlja za europske institucije kanal putem kojeg mogu širiti informacije o relevantnim pitanjima za članove mreže i uključene u rad ovog sektora.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu