Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Debitantske knjige

Large prvijenci
Srijeda
16.07.2014.

Pratite li razvojne, zakučaste pute omiljenih literata? Mnogi veliki pisci proslavili su se ili barem privukli pažnju pučanstva već svojim prvim knjigama. Drugi su pak sazrijevali sporije poput osjetljivih sorti grožđa, pa ste za njihovim prvim knjigama posegnuli tek godinama poslije, ako su iste uopće bivale prevedene.

U prvu skupinu svakako ubrajamo Kena Keseya čija je prva knjiga, čuveni Let iznad kukavičjeg gnijezda, ujedno i najpoznatije njegovo djelo. Napisao je poslije još tri-četiri romana, pokoju zbirku eseja i priča, no jeste li bilo što od toga pročitali? Priznajemo skrušeno – mi nismo.

Chuck Palahniuk također je u svijet književnosti ušao poput uragana. Bilo je to davne 1996. kad nam se predstavio romanom Klub boraca kojega smo i čitali i gledali. Od tad je objavio oko 15 knjiga (otprilike po jedan naslov godišnje) i neke od njih smo čitali, ali Klub boraca do danas je ostalo njegovo daleko najpoznatije djelo. Valjda i sam svjestan te činjenice, Chuck nam je za 2015. najavio i Fight Club 2.

S druge strane, Cormaca McCarthyija sigurno nećemo pamtiti po dvije knjige priča iz 1959. i 1960., a niti po prvom romanu – The Orchard Keeper (1965). Njegovi najpoznatiji romani doći će godinama kasnije. Slično je i s velikim Hermanom Melvilleom čiju prvu knjigu Typee: A Peep at Polynesian Life (1846) ne da nismo čitali – do prije par sati nismo ni čuli za nju. Zato je za Moby Dicka (1851) čuo cijeli svijet.

Pohitajte na stranice BuzzFeeda i provjerite koliko ste od navedenih 80 i nekaj prvijenaca pročitali.

foto: Yoav Lerman

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu