Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

David Vann na FEKP-u

Large david vann
Četvrtak
29.05.2014.

David Vann također dolazi na FEKP. O, da, nije htio propustiti ovakvu prigodu. Mogao je otići i negdje drugdje, ali Vann je rekao – ma idem i ja na FEKP, u tu zemlju znanu po kockastim dresovima i moru toliko plavom da ne možeš gledati u to plavetnilo plavetno.

Može li biti da netko ne zna tko je David Vann? Čovjek je preveden na dvadesetak jezika, dobio je toliko nagrada da je morao dograditi još jednu prostoriju u kojoj su izložena sva ta priznanja, pehari i ostalo. Rođen je na otoku Adak na Aljaski, piše romane i kratke priče, a ako je baš nužno navest ćemo i neka njegova djela, evo: A Mile Down (2005.), Legend of a Suicide (Legenda o samoubojstvu, 2008.), Caribou Island (2011.), Last Day on Earth (2011.) i Dirt (2012.)

Iz priloženog i sami možete zaključiti da se radi o najvećoj i najsjajnijoj literarnoj zvijezdi 13. FEKP-a. Katarina Brajdić nije stoga dvojila ni trena, već je Aljaščaninu gurnula pod nos svoj novi diktafon i postavila mu par pitanja.

"Moje prve četiri beletrističke knjige pisane su na pozadini obiteljskih priča i mjestâ. Ono što se u njima događa je izmišljeno, ali dobiva svoju emocionalnu i psihičku snagu iz istinitih događaja. Goat Mountain mjesto je gdje smo lovili jelene svake jeseni kad sam bio dijete. U dobi od jedanaest godina ubio sam svoja prva dva jelena, a jednog od njih prvo sam paralizirao, pogodivši ga u kralješnicu. Moj otac me natjerao da ga dokrajčim pucnjem u glavu. Ta uznemirujuća scena prerađena je i proširena u romanu. Otac mi je također davao da gledam krivolovce kroz nišan njegove puške i tad bih osjećao vrtoglavicu, želju da povučem okidač. To je događaj koji se zbiva u prvom poglavlju knjige", priča Vann.

"Zakaj je koknul sirote jelene? Ja ne bih mogla", rascmoljila se Dunja.

"Ne kužiš život", dobaci joj Martina, "Ponekad nemaš izbora, jeleni su divlje životinje, imaju te grde rogove i sve ostalo. Ne ubiješ li ti njega – Jelenko će ubiti tebe, bejbe. Ajde, ne plači, evo ti kolač od soje, miiir-miiir, Dunječka."

Cijeli razgovor s Davidom Vannom pročitajte na stranicama Večernjeg lista.

foto: David Vann (Monmar Comunicacio)

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu